Index Vakbarát Hírportál

Először szólalt meg Jászai Gellért a Vodafone felvásárlásáról

2022. augusztus 29., hétfő 15:23

Exkluzív interjút adott az Indexnek Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója, miután vállalata bejelentette, hogy az állammal közösen felvásárolná a Vodafone Magyarország Zrt.-t.

Harminc évvel a Matáv privatizációja után mi szükség az állam újbóli szerepvállalására a szektorban, miért kell államosítani a Vodafone-t? 

Ez nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának megvalósítása a magán- és állami tőke összefogásával. Minden tekintetben piaci tranzakció, amelyben a 4iG többségi, a magyar állam pedig kisebbségi befektetőként vehet részt.

Az állami szerepvállalás nemzetközi szinten is teljesen normális és egészséges a közszolgáltatások és olyan stratégiai iparágak tekintetében, mint amilyen a távközlés. A távközlési infrastruktúra és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások egyfajta digitális közműként hasonló stratégiai jelentőséggel bírnak, mint a vezetékes ivóvíz vagy az elektromos áram.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója beszélt arról is, hogy egyeztetett-e a 4iG vezetése Orbán Viktor miniszterelnökkel, épül-e államkapitalizmus a 4iG segítségével, tényleg magasabb-e a vételár a Vodafone Magyarország értékénél, és honnan lesz pénzük kifizetni a több mint 360 milliárd forintot érő, 51 százalékos tulajdont – exkluzív interjú kedd reggel az Indexen!

(Borítókép: Jászai Gellért. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok