Index Vakbarát Hírportál

Kriptoparadicsommá varázsolnák a Csatorna-szigeteket

2022. augusztus 29., hétfő 13:26

A kriptovaluták mögött meghúzódó legtöbb kriptobefektető nem szívesen fizet adót, erre pedig a Csatorna-szigetek jelenthetik az új megoldást – köszönhetően a brit koronafüggésnek.

A legtöbb kriptocég otthona továbbra is a különböző adóparadicsomokban és offshore-központokban található, hiszen az alacsony adók mellett van még egy nagy előnyük: a kiadatási egyezmények hiánya. Az adófizetés megkerülésére a legjobb megoldást a Csatorna-szigetek nyújthatják, köszönhetően a brit koronafüggőségnek – írja a Business Insider. Ezzel a lépéssel azonban a szigetcsoport olyan brit tengerentúli területektől szerezheti meg a befektetéseket, mint a Kajmán-szigetek vagy Bermuda.

Az utóbbi időben Dubaj került fel a megengedő adózási formát biztosító városok listájára, ezért a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance is jelenlétnövelésbe kezdett a területen. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) már kinyilvánította azt, hogy kriptókkal folytatott bennfentes kereskedelem is bűncselekménynek számít, valamint számos kriptovaluta valójában az értékpapír-kategóriába esik, hiába a ködösítés – tehát a hatóságok nem teljesen tehetetlenek ezekkel a vállalkozásokkal szemben. 

A Csatorna-szigetek kedvező adótörvényei miatt azonban egyre több kripto-, blokklánc- és fintechcég helyezi el ott a székhelyét, ilyen például a hárommilliárd dollárnyi tőkét mozgató CoinShares. Egyre több kereskedő hagyja el a Karib-térséget a Csatorna-szigetek kedvéért – állítja egy Barney Lewis, egy Guernsey-ben található befektetési alap, a ZEDRA egyik alapkezelője. 

Rovatok