Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon rendkívül gyorsan drágul az élelmiszer – mondja az agrárközgazdász

2022. augusztus 29., hétfő 10:21

Legfeljebb a kereslet visszaesése állíthatja meg az élelmiszerárak emelkedését – ezt mondta Raskó György agrárközgazdász az InfoRádió adásában.

A szakértő azt mondta: az élelmiszerárak emelkedése – Magyarországon és Európában egyaránt – elért egy olyan szintet, ahol már egyértelműen csökken a fogyasztás. Még az alapvető élelmiszerek esetében is az látszik, hogy az emberek elkezdtek takarékoskodni: kevesebb cukrot, kevesebb tejterméket és tojást vásárolnak. 

Raskó György azt is kifejtette, hogy

az élelmiszerárak növekedésében Magyarország az élen jár európai szinten.

Az uniós átlagnak ugyanis több mint duplája a magyar élelmiszer-infláció, így még a hatósági áras termékekkel együtt is utolértük azokat a környező országokat, ahol korábban az élelmiszerek  drágábbak voltak, mint nálunk. Most Magyarország gyakorlatilag elérte az osztrák, szlovák és a szlovén szintet – közölte Raskó György.

A szakértő szerint a közeljövőben újabb drágulásokra lehet számítani, ennek ellenére a gazdák nyeresége nem lesz nagyobb, mivel a költségeik a mostani gazdasági helyzetben még a bevételeknél is sokkal gyorsabban nőnek. Legfeljebb arra lesz elég a többletbevétel, hogy ne menjenek tönkre – fűzte hozzá.

Egy korszak lezárult 

Raskó György emlékeztetett arra is, hogy az élelmiszerek – politikai okokból kifolyólag – évtizedeken keresztül az olcsó termékek közé tartoztak, de most egy korszak lezárult ebben a tekintetben. 

Vége van az olcsó élelmiszerek korszakának

– mondta az InfoRádiónak, hozzáfűzve azt is, hogy a jelenségnek van azért pozitívuma is.

Ugyanis az elmúlt évtizedekben Európában és Magyarországon egyaránt megfigyelhető volt, hogy a lakosság rendkívül pazarló módon bánt az ennivalóval, és millió tonnás mennyiségben dobtak ki élelmiszert. A drágulás és a kereslet csökkenése legalább annyi pozitívummal jár, hogy egyúttal a pazarlásnak is véget vethet – vélte az agrárközgazdász.

Rovatok