Index Vakbarát Hírportál

A spanyol hatóságok erőszakkal tiltanák be a kriptovalutákról szóló oktatást

2022. augusztus 29., hétfő 07:01

A spanyol hatóságok, az ombudsman és a helyi szocialista ellenzék együttes erővel próbált megakadályozni egy madridi tanfolyamot, amelyen a kriptovalutákról tanulhattak a résztvevők.

Szombaton több százezer ember állt sorba egy madridi aréna előtt, mindezt azért, hogy a jövő fizetőeszközéről, a kriptovalutáról tanuljanak. A rendezvényt a Mundocrypto nevű cég szervezte, akik minél több emberrel szeretnék megismertetni a blockchainrendszerek és adómentes bevételek világát – írja az AP hírügynökség.

A Mundocrypto úgy írja le magát, mint „világvezető a kriptográfiai és blokkláncoktatásban”, valamint azt állítja, hogy diákjai közül már 55 ezren váltak befektetővé. 

Az esemény azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését: a spanyol pénzügyi hatóság, az ombudsman és a helyi szocialista ellenzék is megpróbálta megakadályozni a rendezvényt. Lépésüket azzal indokolták, hogy a kriptopiac átláthatatlansága és szabályozatlansága miatt jelentős veszély leselkedik az emberek megtakarítására – akár el is bukhatják az egészet. 

Ezenfelül a Mundocrypto nem kezelheti senki pénzét sem, mert nincs engedélye befektetési tanácsok osztogatására – indokolták a hatóságok. A spanyol kormányhivatal, a CNMV szerint a Mundocrypto azon szervezetek szürkelistáján szerepel, amelyekről gyanítható, hogy engedélyek nélkül gyűjtenek pénzt és nyújtanak pénzügyi szolgáltatásokat.

A cég alapítója, Mani Thawani szerint azonban már semmit nem lehet tenni annak érdekében, hogy a kriptovaluták terjedését megakadályozzuk, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha megfelelően megismertetjük őket az emberekkel.  

(Borítókép: Sean Gallup/Getty Images Hungary)

Rovatok