Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír érkezett a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről

2022. augusztus 29., hétfő 17:57

Nem tettek jót a szőlőnek az Európát sújtó nyári hőhullámok, a történelmi aszály miatt a kontinens legnagyobb borvidékein átlagosan három héttel korábban kezdődött a szüret, mint egy átlagos esztendőben. A magyar termelők szerint a hazai kilátások sem túl biztatók.

Az öntözetlen tőkéken jóval korábban érett be a termés, ráadásul a szőlőszemek sok helyen elmaradnak az átlagos mérettől, és a szüretelhető mennyiség is kisebb a megszokottnál. Ugyanakkor kedvező hatása is volt a pusztító hőségnek: a csapadékos, nedves időjárást kedvelő kártevők kevésbé pusztították az ültetvényeket, mint szokták – írja a Világgazdaság.

A szárazság Franciaországban nagyobb problémát jelentett, mint a spanyol, az olasz és a portugál borvidékeken. Ennek oka, hogy arrafelé a szőlők 10 százaléka öntözött. A szakértők az új szőlőfajták nemesítését javasolják, amelyek jobban alkalmazkodnak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz. A termelők most abban bíznak, hogy ősszel több eső esik, mivel ha tavasszal is tartósan száraz lesz az időjárás, a tőkék kiszáradnak.

Magyarországon sem jobb a helyzet

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az átlagosnál alacsonyabb szőlőtermést vár, ezért a köztestület szerint indokolt lenne a szőlőárak érdemi emelése.

A szakértők szerint az idei év szőlőtermése várhatóan nem haladja meg a 3,7 millió mázsát, a július végére vonatkozó készletbecslés szerint pedig a pincékben tárolt 2,7 millió hektoliteres bormennyiség jóval alacsonyabb a megszokott borpiaci év végi átlagnál. A HNT ezért legalább 10-20 százalékos termelői szőlőár-növekedést tart indokoltnak – jegyzi meg a VG cikke.

Rovatok