Index Vakbarát Hírportál

A szél erejét vetnék be Moszkva energiazsarolása ellen

2022. augusztus 30., kedd 21:39

Dánia, Finnország, Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország, Németország és Svédország állam- és kormányfői a szélenergia nagymértékű kiaknázásáról állapodtak meg kedden koppenhágai csúcstalálkozójukon az európai energiaválság közepette.

A Balti-tenger térségének országai nyilatkozatukban közölték, hogy 2030-ra a tengeri szélerőművekből nyert energiát meghétszereznék: csaknem 20 gigawatt kapacitásra. „Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az energiát, és ezzel Európát az energiaválság szélére sodorta” – hangsúlyozta Mette Frederiksen dán kormányfő sajtótájékoztatóján. Az ukrajnai orosz hadművelet és a klímaváltozás elleni küzdelem miatt „ambiciózus döntésekre” van szükség – tette hozzá.

Elszántak vagyunk energetikai együttműködésünk és ellenálló képességünk erősítésében

 – olvasható a dokumentumban. A részt vevő országok ezért gyorsabb engedélyeztetési eljárásokra fognak törekedni a szélerőműprojektek ügyében. A tengeri szélerőművek potenciálját a Balti-tengeren összesen 93 gigawattra becsülik – írja az MTI.

A csúcstalálkozón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „a szél erejét használva távolodunk el az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól”. A balti-tengeri szélerőművek 2030-ra mintegy hatmillió háztartást láthatnának el energiával.

Rovatok