Index Vakbarát Hírportál

A hazai fürdők több mint fele bedőlhet a magas energiaárak miatt

2022. augusztus 30., kedd 07:58

Az energiaárak emelkedése és a vendégszám visszaesése miatt akár a magyarországi fürdők fele is bezárhat a jövő év első feléig.

Magyarország legnépszerűbb uszodáit és fürdőit  mint például a hévízi, a harkányi, a hajdúszoboszlói vagy a gyulai fürdőt  is utolérheti az energia-veszélyhelyzet, és könnyen lakat kerülhet az ajtajukra  jelentette ki Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Nincs könnyű helyzetben a magyar fürdőszakma, hiszen egy 2 éves járványidőszak után idén már kilábalt volna a válságból, ám az ukrajnai háború és a vele kéz a kézben érkező energiadrágulás ismét nehéz helyzetbe sodorta ezt a szektort. Amint arról már beszámoltunk a közelmúltban, a rezsiárak miatt a balatonboglári uszoda kénytelen volt beszüntetni működését határozatlan időre.

Amellett, hogy megnőttek az energiaárak, jelentős vendégforgalom-visszaeséssel is számolni kell

– mondta el az Infostartnak Kántás Zoltán, arra utalva, hogy a Magyarországtól keletre fekvő országokból sokan éltek a hazánkban hozzáférhető gazdag fürdőlehetőségekkel, 

az utóbbi hónapokban 20-50 százalékos volt a látogatószám-csökkenés a várthoz képest.

A költségek növekedése pedig nem áll meg, ezért Kántás Zoltán úgy véli, „jelentős kockázatot” vállal, aki tovább üzemelteti fürdőjét a korábbi módon. A tisztánlátás érdekében a fürdőszövetség egy kérdőíves kutatást is elvégzett augusztusban, ami sok jóval nem kecsegtet a következő időszakot nézve.

Szeptembertől a fürdők túlnyomó többsége szükségesnek látja a szolgáltatások drasztikus korlátozását, ami tovább fokozhatja a kereslet, és így a bevétel csökkenését. A felmérésből kiderült, hogy a fürdők akár 50 százaléka bezárásra kényszerülhet a következő év feléig. Elsősorban az élményelemek és a szauna megvonására számíthatnak majd a fürdőbe járók, annak érdekében, hogy a fürdők továbbra is nyitva tudjanak tartani.

Kántás Zoltán szerint a fürdők színvonalának sorvadásával felbecsülhetetlen károk keletkezhetnek a turizmusban.

„Azok szenvednek majd leginkább, amely fürdőhelyeket a Kisfaludy Turisztikai Programban jelentős pénzből felújították. Kollégákkal való egyeztetés után úgy látjuk, veszély fenyegeti

de nyilván mindenhol gőzerővel dolgoznak azért, hogy biztosítsák a folyamatos működés feltételeit” – mondta el a fürdőszövetség elnöke.

Úgy látja, a túlélés záloga lehet, ha egy-egy helyen sikeresen váltak le a földgázról, vagy a gázra és a villamos áramra vonatkozó szerződéseik a következő évben is érvényesek. A bezárások szerinte várhatóan átmenetiek lehetnek majd, de sokat segíthet, hogy a fürdőszövetségnek időpontja van Horváth Péterhez, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjéhez, akihez konkrét javaslatokkal érkeznek majd.

(Borítókép: A Hévízi-gyógytó a Tófürdő épületeivel 2021. május 4-én. Fotó: Molnár-Bernáth László/MTI)

Rovatok