Index Vakbarát Hírportál

Ezért szállít kevesebb üzemanyagot a Mol a magánbenzinkutaknak

2022. augusztus 30., kedd 08:32

A cég számításai szerint ezekkel a korlátozásokkal garantálható az ország ellátásbiztonsága, és az, hogy minden partnerüknek jusson elég üzemanyag működésük fenntartásához.

Az elmúlt napokban a Mol közölte a magánbenzinkutakkal: tovább csökkentik a számukra adható üzemanyag mennyiségét. Eddig a megrendelt mennyiség 50 százalékát szállították, de a benzin esetében 35 százalékra mérséklik tovább. A cég az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan elemzi a piaci körülményeket, és hetente finomhangolja az ellátási stratégiáját.

A vállalat március eleje óta 258 új partnerrel, közöttük számos független benzinkúttal kötött nagykereskedelmi szerződést, amelyek azelőtt nem a Moltól szerezték be az üzemanyagot. Az aktuális 50 és a 35 százalékos korlátozás csak ezekre az új partnerekre vonatkozik, akikkel a kieső import miatt idén bővült az ügyfélkörünk. Az átmeneti intézkedésre a kimagasló kereslet és a Százhalombattán jelenleg is zajló karbantartási munkálatok miatt volt szükség

– írták az Infostart megkeresésére. 

Van elegendő üzemanyag az országban

Az átmeneti intézkedések mellett az olajtársaság korábban növelte a logisztikai kapacitásait, a stratégiai készletek rá eső részét pedig teljes mértékben az ügyfelek rendelkezésére bocsátotta.

Továbbra is van elegendő üzemanyag Magyarországon, hangsúlyozta a Mol, emlékeztetve, hogy a kieső import miatt jóval nagyobb ügyfélkört látnak most el, mint korábban: az ország üzemanyagigényét több mint 80 százalékban fedezik.

Augusztus 19-én a kisebb benzinkutak helyzetét ecsetelte az Index Kibeszélő műsorában Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke, aki elképzelhetőnek tartja, hogy október után már nem lesz szükség az ársapkára, mert a világpiaci ár olyan mértékben fog csökkenni, hogy itthon is 480 forint alá mehet az üzemanyag ára. 

Kibeszélő Egri Gábor

(Borítókép: A Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítója Szigetcsép felől. Fotó: Faludi Imre/MTI)

Rovatok