Index Vakbarát Hírportál

Leáll az Északi Áramlat

2022. augusztus 30., kedd 18:00

Három napra teljesen leáll az Északi Áramlat gázvezeték – jelentette be a Gazprom.

Az egyetlen üzemben maradt gázkompresszoregység javítása miatt augusztus 31-én, moszkvai idő szerint hajnali négy órától szeptember 3-án négy óráig szünetel a gázszállítás az Északi Áramlaton keresztül – olvasható a Gazprom Seeburger információs platformon közzétett közleményében.

A vállalat részvényárfolyama 6 százalékkal emelkedett, miután a vállalat megerősítette a gázszállítások felfüggesztését.

Amint a munkálatok befejeződnek, és az egységben nem észlelhető műszaki hiba, a gázszállítás napi 33 millió köbméterre áll vissza

 – jelentette a TASZSZ.

Július 27. óta az Északi Áramlat gázvezeték több gázturbina leállása miatt maximális kapacitásának töredékén, mintegy 20 százalékán üzemel. Az egyiket – amelyet a Siemens Energy Kanadában gyártott – Montrealba küldték javításra.

Nem ez az első eset

Legutóbb júliusban volt egy kéthetes leállítási szünet, akkor is karbantartás miatt. A Reuters akkor arról írt, hogy a lezárás további fennakadásokat okoz Európa gázellátásában, a Gazprom pedig arra hivatkozott, hogy további kompresszorokat is meg kell javítani.

Az európai vezetők attól tartanak, hogy Oroszország a téli fűtési szezonban teljesen leállíthatja a szállítást.

Az esetleges gázhiány miatt július végén az EU-tagállamok egy meggyengített vészhelyzeti tervet hagytak jóvá, ami azt jelenti, hogy ellátási vészhelyzet esetén a megszorításokat kötelező érvényűvé lehetne tenni, de a tagállamok megállapodtak abban, hogy számos országot és iparágat mentesítenek, miután egyes kormányok ellenálltak az EU eredeti javaslatának, amely minden országra kötelező érvényű 15 százalékos csökkentést írt elő.

Egekbe szökő gázárak

Ha nem jelentene elegendő fejtörést Európa számára, hogy lesz-e egyáltalán megfelelő mennyiségű gáz, a Kreml gondoskodott arról is, hogy az ára is elképesztően magas legyen. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke az EU vezetőihez szólva Telegram-csatornáján írt arról, hogy az európai gázárak év vége előtt elérhetik az ötezer eurót.

A Gazprom, Európa legnagyobb földgázszállítója augusztus tizenhatodikán közölte, hogy az európai gázárak további hatvan százalékkal, ezer köbméterenként több mint négyezer dollárra emelkedhetnek télen. Ennek oka, hogy a nyugati szankciók hatására tovább csökkent a vállalat saját exportja és termelése. 

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok