Index Vakbarát Hírportál

Jelentős segítség érkezett a friss átalányadósoknak

2022. augusztus 30., kedd 06:33

Novák Katalin köztársasági elnök július 18-án írta alá az új katatörvényt, ezzel biztossá vált, hogy közel 450 ezer ember élete teljesen megváltozik. A katások közül sokan az átalányadót fogják választani, ebben pedig segítségükre lehetnek ezek a fejlesztések.

A 2022 július 18-án aláírt új KATA törvénnyel biztossá vált, hogy közel 450 ezer ember élete teljesen megváltozik. A KATÁ-sok közül sokan az átalányadót fogják választani, ami jelentősen több adminisztrációval és költségekkel jár. Már azonban vannak megoldások a feladatok csökkentésére. A Billingo azonnal reagált a változás hírére, szakmai könyvelői beszélgetéseket szervezetett, szakcikkekkel támogatta a KATÁ-sokat és a gyorsan változó piaci igényekre reagálva hozta ki 

  1. az Átalányadó Kalkulátort, amivel villámgyorsan lehet kiszámolni a várható adó- és járulékterheket;
  2. az Átalányadó Asszisztenst, ami a számlák alapján automatikusan számolja a fizetendőket;
  3. és az Átalányadó Asszisztens Pluszt, ami egészen a bevallás elkészítéséig teljeskörű támogatást ad az adminisztrációban és a fizetendő adókban. 

A felmérések és könyvelői visszajelzések alapján rendkívüli most a helyzet, mert az átalányadózás a KATÁ-nál jóval bonyolultabb és más típusú szakértelmet igénylő adónem, amihez a KATÁ-hoz képest sokszoros adminisztrációs teendő (bevallások, bérszámfejtések, adókedvezmény-számítások stb.) is társul. Így most azok a KATÁ-sok is könyvelőt keresnek, akik eddig maguk intézték a könyvelést. Csakhogy a közel 250 000 átalányadózó vállalkozás teendőit kb. 20 000 könyvelőnek kellene ellátnia, ami fizikai képtelenség. Ugyanakkor éppen a bonyolultabb adószámítások és a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt sok könyvelő nem is vállal majd átalányadós könyvelést.

Segítség a könyvelőknek is

Az átalányadózásban a digitalizáció és az adminisztráció jelentheti a megoldást, ami a vállalkozóknak és a könyvelőknek is könnyebbség. Az Átalányadó Asszisztens Plusz minden támogatást, teljesen automatikusan megad ehhez, legyen az 

A vállalkozók így egy, a KATÁ-zás során jól megszokott átlátható, kiszámítható költségstruktúrát kapnak, az átalányadós és könyvelői teendők pedig órák helyett csupán néhány percre csökkennek minden egyes hónapban - foglalta össze lapunknak a legfontosabb előnyöket Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója. Kiegészítve azzal, hogy mindezt a kényelmet elképesztően olcsón, mindössze havi 990 forint plusz áfáért tudják biztosítani szeptember 1-től a Billingósoknak.

Tudni kell, hogy egy átalányadós vállalkozás könyvelése nem összehasonlítható egy KATÁ-s vállalkozáséval, mert míg utóbbihoz évente elég volt 1 záróbevallást beadni, átalányadózás esetén a bevallást havonta kell elkészíteni, figyelni kell a költségkeretekre, az adókedvezményekre, az adómentes sávra és persze év végén ugyanúgy záróbevallást kell készíteni. Ez teljesen más jellegű szakmai felkészültséget, rendelkezésreállást és feladatmennyiséget jelent, ez köszön vissza az emelkedő könyvelői díjakban is. Mindezek mellett sok könyvelő is most vált átalányadózásra, mert az ügyfeleikhez hasonlóan ők sem katázhatnak tovább.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz megkönnyíti az adminisztrációs feladatok drasztikus csökkentésével és a bevallások előkészítésével az átalányadós létet. A végső ellenőrzést azonban jobb könyvelőre bízni. Ezért mi továbbra is javasoljuk a könyvelői együttműködést az Átalányadó Asszisztens Plusz mellett is - egészítette ki Sárospataki.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Billingo segítségével készült.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok