Index Vakbarát Hírportál

Több pénzre vágyik a magyar fiatalok fele

2022. augusztus 31., szerda 06:21 | aznap frissítve

A magyar fiatalok – akiknek 25 év alatt nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük a bruttó átlagkereset mértékéig – csaknem fele jelezte, hogy ha betölti a 25. életévét, akkor fizetésemelést kér munkaadójától, hogy ne csökkenjen a nettó keresete – közölte a Work Force Kft. a Pályakezdő Index kutatásának eredményeit.

A felmérés a munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő- közvetítéssel foglalkozó cég megbízásából április vége és május vége között 500, 18–25 év közötti fiatal bevonásával készült.

A megkérdezettek 46,9 százaléka jelezte, hogy ha betölti a 25. életévét, akkor fizetésemelést kér munkaadójától, hogy ne csökkenjen a nettó keresete. További 32,2 százalék még nem tudott válaszolni, mindössze alig több mint ötödük jelentette ki, hogy nem kér majd nagyobb fizetést.

Több pénzért jobban dolgoznak és lojálisabbak

A Pályakezdő Index kutatás az MTI szerint arra a kérdésre is kereste a választ, hogy az adókedvezmény bejelentését követően történt-e változás a válaszadók bruttó munkabérében. A válaszadók 50,4 százalékának emelték a bérét, 47,8 százalékának nem változott, 1,8 százaléknak viszont csökkent.

A nagy bérverseny közepette a növekvő bér egyértelműen pozitívan befolyásolta a munkaadók megítélését, a fiatalok lojalitása nőtt, de fejlődött a szakmai hozzáállásuk is. Ezektől kicsit elmaradva ugyan, de javult az általuk elvégzett munka minősége is.

A Work Force szerint a munkaadóknak érdemes komolyan venniük a fiatalok béremelésre vonatkozó igényét, ugyanis

a megkérdezettek 83,4 százaléka fontolóra venné a munkahelyváltást, ha nagyobb fizetésre kapna ajánlatot más cégtől.

A magyar tulajdonú Work Force Kft. 2003 óta foglalkozik munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel. Megbízói között termelő és gyártó cégek, valamint a szolgáltatószektorban működő vállalatok egyaránt megtalálhatóak.

Rovatok