Index Vakbarát Hírportál

A külföldi nyaralás már áldozatul esett a rezsipániknak

2022. szeptember 1., csütörtök 16:26

Már érzik az utazási irodák, hogy a lakosság egy része inkább tartalékol.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem szerencsés jóval az utazás előtt befizetni a díjat – tanácsolta a külföldi utazást tervezőknek Tóth Róbert, az Egyiptom Travel ügyvezetője annak kapcsán, hogy – amint az Index is megírta – a közelmúltban csődbe ment az egzotikus utakat kínáló Lagun Travel, és bár külföldön ragadt utasait visszahozza a cég biztosítója, azonban az előre befizetett utak esetében az ügyfelek futhatnak a pénzük után. Hozzátette, hogy vannak olyan esetek, amikor ez nem kerülhető el. Ilyen például az őszi, a téli és a tavaszi iskolai szünet, amikor egy viszonylag rövid időszak alatt akarnak sokan utazni, ezért hamar elfogynak a helyek.

A szakember szerint egyébként a profi utazásszervezők és utazásközvetítők dolga is egyre nehezebb, mert az orosz–ukrán háború, az ennek nyomán kirobbant energiaválság és a világméretű infláció miatt devizában mérve is drágulnak az utazások. A forint árfolyamgyengülése és -ingadozása miatt mindez még radikálisabb áremelést jelent. 

Ráadásul a rezsicsökkentés átalakítása miatt sok potenciális utas megijedt, inkább tartalékot képez, és elhalasztja a tervezett külföldi út foglalását. Ezt tapasztaljuk mi is az utóbbi hetekben 

– mondta a szakember a Világgazdaságnak, aki ezek alapján úgy véli, a pandémia időszakát követően, ha a jelenlegi helyzet hosszabb távon fennmarad, ismét várható átrendeződés az utazási irodák piacán.

Rovatok