Index Vakbarát Hírportál

Finnország közvetlenül segíti a legszegényebbeket a villanyszámla kifizetésében

2022. szeptember 1., csütörtök 17:23

Újabb hatalmas támogatási csomagot fogadott el a kormánykoalíció.

A finn kormány mintegy nyolcszázmillió eurót különített el a leginkább rászoruló családok villamosenergia-költségeihez való hozzájárulásra – írja a Bloomberg. Az ötpárti kormánykoalíció megállapodásaként a jövő évi költségvetésbe tervezett intézkedés csak egy része a megélhetést segítő javaslatcsomagnak. Az energiaszegénység ugyanis életveszélyes lehet az északi országban, különösen azoknál, akik kizárólag árammal fűtenek a télen.

Az intézkedés keretében mintegy háromszázmillió eurós adókedvezményt kapnak a finnek, mintegy kétszázmillió eurót az energia áfájának csökkentése tesz ki, és további mintegy háromszázmillió eurót segélyként fizetnek majd ki a legrászorulóbb háztartásoknak. Sanna Marin miniszterelnök mindenesetre felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy senki helyett nem fogják száz százalékban kifizetni a számlát. 

Az áramtámogatás mellett decemberben az alacsony és közepes jövedelmű háztartások számára extra gyermekkedvezményt fizetnek. 

A 2023-as finn költségvetés tervezete 8,1 milliárd eurós hiánnyal, 80,5 milliárd eurós kiadással számol, ami jövőre 146 milliárd euróra növeli a központi kormányzat adósságát. Az ország gazdasági kilátásai tovább romlanak, ahogy az ukrajnai orosz invázió következményei felborítják az energiapiacok működését. Az infláció Finnországban is több évtizedes csúcsokat döntöget, Annika Saarikko pénzügyminiszter szerint már nem zárható ki, hogy recesszióba csúszik a gazdaság. 

„Segíteni akarunk az embereknek, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát” – mondta Sanna Marin, hozzátéve, hogy „háborús gazdaságban élünk, és ez a háború most az európai embereket sújtja”.

Rovatok