Index Vakbarát Hírportál

A britek negyede nem lesz képes fűteni télen

2022. szeptember 1., csütörtök 08:48

Nagy-Britannia lakosságának közel huszonhárom százaléka azt tervezi, hogy a magas energiaárak miatt idén nem fog fűteni télen – állapította meg egy, a Liberális Demokraták által készíttetett közvélemény-kutatás.

Ez az arány a tizennyolc év alatti gyermekkel rendelkező családok esetében még magasabb, huszonhét százalék – írja a felmérést szemléző The Telegraph. A közvélemény-kutatás kétezer brit felnőtt megkérdezésével készült, akiknek 69 százaléka felelte azt, hogy a magas energiárak miatt meggondolja, mennyit kapcsolja be a fűtést. 

A nyilatkozók tizenegy százaléka azt mondta, hitelt tervez felvenni annak érdekében, hogy a megugrott energiaszámláit rendezni tudja. A kiskorú gyermeket nevelő szülők körében az előzőhöz hasonlóan ez az arány is magasabb: tizenhét százalék. 

Az országban júliusig 96 százalékkal emelkedett a földgáz és 54 százalékkal a villamos energia ára – közölte nemrég a Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal. A Deutsche Bank elemzése szerint nyolcvanszázalékos is lehet az átlagos fogyasztói árinfláció: az az arány az eurózona többi országában csak negyven százalék. 

Az egyre emelkedő megélhetési költségek és az egekbe szökő energiaárak miatt humanitárius katasztrófa közelíthet – figyelmeztettek korábban a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) vezetői. Sokan meg fognak betegedni, többeknek kell majd ugyanis meghozni azt a döntést, hogy ételt vagy gyógyszert vásároljanak – vélekedtek. 

(Borítókép: Az energiaárak emelkedése ellen tiltakozó tüntető Londonban 2022. augusztus 26-án. Fotó: Maja Smiejkowska/Reuters)

Rovatok