Index Vakbarát Hírportál

Államosítás nélkül tönkremehet a pécsi vízszolgáltató

2022. szeptember 1., csütörtök 18:29

Az állam ugyan átvenné az önkormányzati tulajdonban lévő víziközműcégek működtetését, a pécsi városvezetés visszautasította az ajánlatot. A helyi önkormányzat döntésével egyes szakértők szerint veszélybe kerülhet a helyi vízszolgáltatás biztosítása.

Az Index is beszámolt róla, hogy a pécsi önkormányzat nem adja át víziközművagyonát, vízszolgáltató cégét és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenységét az államnak. A helyi önkormányzat indoka az volt, hogy stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközművagyonára, a víziközmű-szolgáltatásra, valamint a szolgáltatást végző cégre, a Tettye Forrásház Zrt.-re, továbbá „fontosnak tartja az önrendelkezést, azt, hogy a települések maguk hozhassanak döntéseket a helyi közösségek számára fontos ügyekben”.

„Pécs városa továbbra is inkább a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza, semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását” – közölte a pécsi városvezetés.

A Fidesz helyi önkormányzati képviselői közleményben reagáltak: szerintük a döntéssel hibát követett el Pécs baloldali városvezetése, mert rövid távú pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását.

Úgy fogalmaztak: a kormányzat garanciát vállalt volna a szolgáltató hosszú távú gyarapodására és a szakszerű vízellátásra, ennek ellenére az önkormányzat úgy döntött, hogy inkább a pécsiek pénzéből pumpálnak milliárdokat a víziközműcégbe, és azokat a

»baloldali pártérdekeket kiszolgáló« személyeket fizetik, akik »a Tettye Forrásházban kulcspozíciókat töltenek be érdemi munka nélkül«.

A pécsi önkormányzat döntését komoly kritikák érik a szakma egyes képviselői részéről is: szerintük a közeljövőben veszélybe kerülhet a Tettye Forrásház működése az állam segítsége nélkül. A magas energiaárak mellett nehezíti a helyzetet a munkaerőhiány, a bérfeszültség és a rezsicsökkentés is, amely miatt a kormány már egy évtizede befagyasztotta a díjakat.

Alacsonyak a fizetések

A Tettye Forrásháznál jóval alacsonyabbak a fizetések, mint az állami szolgáltatónál, miközben a helyi szakemberek komolyabb munkát végeznek, és nagyobb is a felelősségük, mint a vidéki, állami kézben lévő szolgáltatók esetében, melyek kisebb területért felelnek – írja a Pécs Aktuál.

A pécsi közéleti hírmagazin értesülései szerint a pécsi városvezetés nemcsak baráti önkormányzatokkal, hanem a baloldali városvezető frakciókkal is megtárgyalta a Tettye Forrásház lehetőségeit, és csak azután döntött arról, hogy megtartja a vízszolgáltatót. Az egyeztetéseken állítólag többektől elhangzott: lehetnek anyagi gondok a cégnél, de megoldási ötleteik is vannak.

A pécsi képviselő-testület egyik tagja szerint a cég energiaigényét a város napelemparkjára lehetne építeni, emellett pedig a Tettye Forrásház biogázüzeme is megtermelné és fedezné az áramszükségletet.

A Pécs Aktuál tájékoztatása szerint azonban a 2020-ban elkészült napelempark nem működik, mert nem tudták beindítani. A Pécsi Városfejlesztési Zrt. arról tájékoztatott, hogy kidolgoztak egy egyedi módszertant a park működtetésére, de az energiaszektorban bekövetkező jelentős változások nem teszik lehetővé a megvalósítását, valamint az üzembe helyezéshez szükséges szerződések megkötését. Az önkormányzat jelenleg szakértők bevonásával vizsgálja a további lehetőségeket.

A bevont szakértő által elkészítendő helyzetelemzés alapján lehet kiválasztani a tényleges üzembe helyezés legoptimálisabb lehetőségét, valamint a kereskedelmi szerződés megkötését követően üzemelhet a naperőműpark

– közölte a Pécsi Városfejlesztési Zrt.

A bevétel közel felét felemészthetik az áramköltségek

A Pécs Aktuál által megkérdezett szakértők szerint ha üzembe is tudnák helyezni a napelemparkot, annak teljesítménye nem sokat segítene, ugyanis legalább három ekkora parkra lenne szükség a Tettye Forrásház működtetéséhez.

A biogázüzem évek óta teljes kapacitással működik, tehát az áramszükséglet fedezésében nem tud pluszt nyújtani, ráadásul eddig évente 180 millió forint volt az áramszámla a Tettye Forrásházban. Több „ingyenenergiához" tehát nem jut a cég, amelynek 

áramköltségei egyes kalkulációk szerint tízszeresére nőttek.

A Tettye Forrásház alapműködéséből (víz-, szennyvízszolgáltatás) évente mintegy 4-4,5 milliárdos bevételt termel, ebből évi 1,5-2 milliárd forintot kellene elkülöníteniük a villanyszámlák kifizetésére.

A Pécs Aktuál információi szerint a cégnek 2023-ra még nincs villamosenergia-szerződése, azaz 

nem tudják, mennyit fizetnek az áramért jövőre.

Ha pedig nem születik megállapodás egy energiaszolgáltatóval, akkor napi árfolyamon kellene vásárolni az áramot. A hírmagazin által megkérdezett szakértők szerint ennek beláthatatlan és kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

Megoldást jelenthetne az is, ha az állam megszüntetné a díjak befagyasztását. Szakértők szerint azonban legalább öt-nyolcszoros díjemelés kellene ahhoz, hogy ez mérsékelje a cég terheit a tízszeresére növekvő villanyszámla kiegyenlítésében.

A Pécs Aktuál által megszólaltatott szakemberek szerint 2023 első negyedévében már lehet majd látni, meddig „tudja húzni a Tettye Forrásház”.

Véleményük szerint amennyiben nem sikerül évente legalább 1,5 milliárd forint pluszbevételhez jutni, akkor két éven belül teljesen beborulhat a pécsi vízszolgáltatás.

A szakértők úgy látják, „számviteli trükkökkel és manőverekkel” egy darabig fent lehet tartani azt a látszatot, hogy a cég működőképes, de valójában ez nem sokat ér.

Rovatok