Index Vakbarát Hírportál

1160 milliárd forintnak megfelelő kölcsönt kap a legválságosabb gazdaságú ország

2022. szeptember 1., csütörtök 12:12

Srí Lanka előzetes megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy mintegy 2,9 milliárd dolláros hitelről – közölte csütörtökön a nemzetközi hitelező, miközben az ország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válságából keresi a kiutat.

Mint azt korábban megírtuk, Srí Lankán szükségállapotot hirdettek, miközben az ország történelmének legsúlyosabb gazdasági válságával küzd. A megállapodás az IMF vezetőségének és igazgatótanácsának jóváhagyásától függ, és attól, hogy a Srí Lanka-i hatóságok végrehajtják-e a korábban elfogadott intézkedéseket.

A 2,9 milliárd dolláros (1160 milliárd forint) hitel feltételei között szerepel az is, hogy az IMF biztosítékokat kapjon Srí Lanka hivatalos hitelezőitől a finanszírozásról, valamint hogy az ország erőfeszítéseket tegyen a magánhitelezőkkel való megállapodásra.

A négy évre szóló program célja a Reuters szerint az állami bevételek növelése, a költségvetési konszolidáció ösztönzése, új üzemanyag- és villamosenergia-árak bevezetése, a szociális kiadások növelése, a központi bank autonómiájának megerősítése és a kimerült devizatartalékok helyreállítása.

A központi bank adatai szerint az ország tartalékai júliusban 1,82 milliárd dollárt (727 milliárd forint) tettek ki.

A program célja, hogy 2024-re a GDP 2,3 százalékát kitevő elsődleges többletet érjen el. Az IMF-csomag jóváhagyását követően Srí Lanka valószínűleg további pénzügyi támogatást kap más multilaterális hitelezőktől is.

Rovatok