Index Vakbarát Hírportál

A G7-országok megállapodtak, korlátozzák az orosz olaj árát

2022. szeptember 2., péntek 17:39

A Nyugat legnagyobb gazdaságai pénteken megegyeztek abban, hogy árplafont vezetnek be az orosz olajra, hogy ellehetetlenítsék az oroszok Ukrajna elleni háborújának finanszírozását.

A G7-országok – az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság – pénzügyminiszterei kijelentették, hogy egy, még meg nem határozott árplafon felett világszerte betiltják az orosz eredetű kőolaj és kőolajtermékek tengeri szállítását – írta meg a CNN.

A maximális árat bizonyos országok közösen határoznák meg – áll a közös közleményben. Ez az Európai Unió következő szankcióival együtt lépne hatályba, amelyek között szerepel az orosz olaj tengeri behozatalának decemberi tilalma is.

Moszkva fenyeget

Oroszország emiatt már azzal fenyegette meg az érintett országokat, hogy megtorolva az ellenséges lépést, megtiltja az olyan országokba irányuló olajexportot, amelyek árplafont vezetnek be az orosz olajra.

Egyszerűen nem szállítunk olajat és kőolajtermékeket olyan cégeknek vagy államoknak, amelyek korlátozásokat vezetnek be, mivel nem akarunk kiszolgáltatottak lenni

– mondta csütörtökön Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a TASZSZ állami hírügynökség közzététele alapján.

Amerika már hónapok óta ezt skandálja

Fontos tudni, hogy a Biden-kormány hónapok óta szorgalmazza, hogy a kormányok vezessenek be árplafont az orosz oljara. A Nyugat már számos orosz energiaexportot szankcionált, de Moszkva továbbra is dollármilliárdokat keresett havonta azzal, hogy olajat exportált Kínába és Ázsia egyéb országaiba.

Az ársapka kifejezetten az orosz bevételek csökkentésére és a háború finanszírozásának ellehetetlenítésére szolgál, miközben korlátozza a háború globális energiaárakra gyakorolt hatását. Ebből a szempontból különösen az alacsony és a közepes jövedelmű országok veszélyeztetettek

 mondták a G7 pénzügyminiszterei.

Az intézkedés kivitelezése azonban még további egyeztetéseket igényel, és rendkívül bonyolult lesz alkalmazni.

Arra buzdítunk minden országot, amely továbbra is orosz olajat és kőolajtermékeket kíván importálni, hogy kötelezze el magát amellett, hogy ezt csak az árplafon alatti áron tegye

– mondták a pénzügyminiszterek.

Még mindig drága

Július eleje óta az olajárak nagyjából 18 százalékot estek, arra számítva, hogy a recesszió csökkenti a keresletet, de még mindig körülbelül húsz százalékkal magasabban állnak, mint egy évvel ezelőtt.

Miközben azt láttuk, hogy az Egyesült Államokban enyhülnek az energiaárak, az energiaköltségek továbbra is aggodalomra adnak okot az amerikaiak számára, és továbbra is emelkednek világszerte. Ez az árplafon az egyik leghatékonyabb eszköz az infláció elleni küzdelemben, valamint világszerte a munkavállalók és vállalkozások védelméhez

– mondta Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere.

Novak teljesen abszurdnak nevezte a korlátozások bevezetésére irányuló javaslatokat, és azt mondta, hogy tönkretehetik a globális olajpiacot – jelentette a TASZSZ.

Az ilyen próbálkozások csak destabilizálják az olajipart, az olajpiacot

– tette hozzá Novak.

Csökkennek a szállítások

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint napi 2,2 millió hordóval csökkent az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba, az Európai Unióba, Japánba és Dél-Koreába irányuló orosz kőolaj és egyéb olajtermékek mennyisége az ukrajnai háború kezdete óta.

Ennek a csökkenésnek a kétharmadát azonban az oroszok más piacokra irányították át. Az IEA szerint az exportbevételek júliusban körülbelül 19 milliárd dollárt tettek ki.

Az Ukrajna elleni invázió kezdetétől eltelt hat hónapot követően Oroszországnak továbbra is komoly kihívást jelent, hogy ellenőrzése alatt tartsa a globális energiaellátás jelentős részét.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok