Index Vakbarát Hírportál

A napelemarzenál miatt növekedett drasztikusan egy társasház rezsiszámlája

2022. szeptember 2., péntek 08:27

Akár a háromszorosára is emelkedhet majd az áramszámlája egy szentesi társasház lakóinak, mert napelemet szereltettek a tetőre. Emiatt ugyanis nagyfogyasztónak számítanak, és csak piaci áron kaphatják az áramot.

A szentesi társasház tetejének minden négyzetcentijét napelem borítja. Két éve egy egész naperőművet építtettek a lakók 18 millió forintért, hogy a ház három lépcsőházában lévő 24 lakás melegvíz-ellátását és áramfogyasztásának nagy részét ezzel biztosítsák. Jobban jártak volna, ha egyénileg, a szolgáltatótól vásárolhatnának.

Megkeresték az MVM Zrt.-t, hogy egyéni mérőik alapján kisfogyasztóként kezeljék őket, de egyelőre nem fogadták el kérésüket.

108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van most jelen pillanatban a tetőn. A napelemek a társasház teljes fogyasztásának több mint a felét biztosítják. Még úgy is, hogy több lakó a korábbi gázkonvektorok helyett klímával vagy elektromos panelekkel fűt.

Korábban 90-100 ezer forint között volt az áramszámlám, a napelemek felszerelése óta olyan 45 ezer, gázt nem használok. A gázszámlám csak azért nem 0 forint, mert a rendszerhasználati díjat fizetem

– mesélte az egyik lakó, Erdei István az RTL Híradónak.

Rezsicsökkentett ár volt, piaci ár lett

Ha a napelemek a felhasználtnál többet termeltek, azt eddig társasházként adták el, és ha áramra volt szükségük, társasházként vásároltak az MVM-től. Így azonban az áramfogyasztásuk túllép azon a határértéken, amikor még rezsicsökkentett áron vehetnék igénybe az áramot, azaz ezentúl piaci áron kell vásárolniuk.

Az éves számlájuk így lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet.

A társasház lakói azt szeretnék, ha az egyedi fogyasztásmérőik alapján mindenki külön, kisfogyasztónak számítana. Így rezsicsökkentett áron kaphatnák az áramot, és továbbra is környezetbarát módon, maguknak állíthatnák elő a felhasznált energia jó részét. 

(Borítókép: Christian Ender/Getty Images Hungary)

Rovatok