Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna nagy segítséget ajánl az orosz energiától való függetlenedéshez

2022. szeptember 3., szombat 09:28

Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni az orosz energiától – közölte Denisz Smihal ukrán kormányfő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Hozzátette: Ukrajna jelenleg Moldovába, Romániába, Szlovákiába és Lengyelországba exportál áramot. Megjegyezte: készek terjeszkedni Németország felé, miután az atomerőműveknek köszönhetően elegendő elektromosságot termelnek.

Energia-valuta

Smihal rámutatott: berlini és brüsszeli látogatásán beszél erről a lehetőségről az illetékesekkel. Az ukrán kormányfőt szombatra Berlinbe várják, és vasárnap Olaf Scholz német kancellár is fogadja.

Az orosz támadást követően Ukrajna és a szomszédos Moldova levált az egykori szovjet áramhálózatról, és március közepén szinkronizálta működését az európai hálózatéval. Ukrajna azóta naponta 400–700 megawatt áramot szállít az Európai Unióba és Moldovába.

Smihal többszörösére növelné az uniós kvótákat, ami szerinte mindkét félnek jó lenne.

Az EU több energiát kapna, mi pedig külföldi valutát, amelyre sürgősen szükségünk van

– jelezte.

Ukrajnában több mint 14 gigawatt összkapacitáson működnek szovjet építésű atomerőművek. A háború kezdete óta a harcok, a népességmozgás és a gazdasági helyzet miatt jelentősen csökkent az áramfogyasztás az országban. A csökkenésnek köszönhetően több kapacitás maradt exportra, annak ellenére, hogy az oroszok megszerezték a zaporizzsjai atomerőművet, amely Európa legnagyobbja.

Ez történt

Szerda hajnalban (legalább) három napra leállt a szállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken. Az oroszok arra hivatkoztak, hogy javításokat kell végrehajtaniuk a vezetéken, ahol az utóbbi hónapokban már így is csak a szokásos mennyiség töredékét szállították le. 

Ráadásul az oroszok eközben azzal fenyegetőznek, hogy még tovább csökkentik az export volumenét. A legnagyobb francia gázszolgáltató vállalat, az Engie ugyanis a napokban bejelentette, hogy a Gazprom közölte velük:

SZEPTEMBER 1-JÉTŐL EGYÁLTALÁN NEM SZÁLLÍTANAK GÁZT NEKIK. 

A Gazprom ezzel összefüggésben arra hivatkozik, hogy a francia vállalat nem fizette ki a júliusi gázszállítások ellenértékét, miközben az Engie azt állítja: az, hogy a Gazprom idén júliusban kevesebb gázt szállított le, komoly anyagi veszteséget eredményezett nekik, és ezért fizettek – a veszteség egyfajta „kompenzációjaként” – kevesebbet a júliusi szállításokért. 

A vitától függetlenül annyi biztos, hogy Európában egyre súlyosabb az energiaválság, és emiatt az Európai Unió már rendkívüli lépésekre készül. Magyarországra viszont a Gazprom még az eredetileg tervezettnél is több földgázt szállít egy új szerződés keretében – legalábbis nemrég ezt állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Rovatok