Index Vakbarát Hírportál

Új rekordszintre emelkedhetnek az európai gázárak

2022. szeptember 4., vasárnap 16:30

Az Európai Unió rövidlátó politikája miatt a gázárak Európában újabb rekordszintre emelkedhetnek, jelentette ki vasárnap Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

„A rövidlátó politika az európai energiapiacok összeomlását idézi elő. És még előttünk van a tél, ami sok bizonytalanságot hozhat magával” – mondta Novak a Moszkva című műsornak adott interjúban. A beszélgetés egy részletét Vlagyimir Szolovjov újságíró tette közzé Telegram-csatornáján.

Pavel Zarubin újságíró kérdésére, hogy lehetséges-e a gázárak további emelkedése, a miniszterelnök-helyettes azt mondta:

Véleményem szerint ez egyáltalán nem kizárt.

A gáz ára Európában a pénteki kereskedés során 1000 köbméterenként 2150 dollár alá csökkent. Ugyanakkor az átlagos gázár Európában júniusban 1000 köbméterenként körülbelül 1240 dollár volt, júliusban körülbelül 1850 dollár, augusztusban pedig már 2515 dollár. A csúcson, augusztusban a gáz ára március eleje óta először 3541 dollárra emelkedett, megközelítve a történelmi rekordot – 2022. március 7-én a gáz tőzsdei ára majdnem elérte a 3900 dollárt.

A Gazprom vezetője, Alekszej Miller korábban megjegyezte, hogy az őszi-téli maximumcsúcson az ár meghaladhatja a 4000 dollárt 1000 köbméterenként. A TASZSZ által megkérdezett szakértők szerint a gáz ára télen rekordszintre, 5000 dollárra emelkedhet 1000 köbméterenként.

(Borítókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok