Index Vakbarát Hírportál

Kampányt indít az MVM, hogy az emberek megértsék, mit látnak a számlákon

2022. szeptember 5., hétfő 20:46

A Magyar Villamos Művek lakossági tájékoztató kampányt indít annak érdekében, hogy segítsen az embereknek kiigazodni a számláikon – közölte a cég az ATV Híradójával.

Az Index egy korábbi cikkében már foglalkozott azzal, hogy a kormány július tizenharmadikai bejelentése után megváltozott számlázás augusztusra jelentős változásokat fog okozni. Mostanra az egész ország kézhez kapta a megváltozott szabályoknak megfelelő első számláit, és próbálja értelmezni őket. Ennek érdekében indította el a kezdeményezést az MVM. 

Kormányzati támogatás nélkül az idősek helyzete egészen reménytelenné válhat. a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint olyan idős ember is akad, aki már az öngyilkosságon gondolkoDik azután, hogy kézhez kapta az augusztusi számláit.

Az egész világon érezni az energiaválság hatásait: Nápolyban a megemelt rezsiszámlákat égette el a lakosság pénteken, Csehországban szombaton közel hetvenezer ember tüntetett a válságot – szerintük – nem megfelelően kezelő kormány ellen, Nagy-Britanniában több tüntetést szerveztek már a megemelkedett rezsiszámlák ellen.

Miután az új számlák kiküldése már itthon is kezdetét vette, egyre többen keresték meg a Nyugdíjas Parlamentet a különböző kérdéseikkel. Az egyesült elnöke azt mondta az ATV-nek, hogy a haza nyugdíjasok közül közel egymillióan gazdálkodnak 140 ezer forint alatti összegből, 650 ezren pedig egyedül is élnek, tehát még a költségeket sem tudják megosztani. 

Nagyon elkeseredett levelek jönnek, van, aki öngyilkossággal fenyegetőzik. Mások azt mondták, kimennek az utcára lakni. Nem tüntetni, mert ők nem egy tüntetéshez szokott társaság, de könnyfakasztó, amiket írnak

– árulta el az ATV-nek Karácsony Mihály, a kormánytól kérve segítséget. Az egyesület javaslatai közt többek között a rezsiutalvány bevezetése és a régi lakások állami támogatással történő korszerűsítése szerepel. A kormány szerint ők nyitottak a tárgyalásra, amelyre jövő héten kerül sor.

Ahogy azt az Index is megírta, az internetet közben ellepték a brutális összegű rezsiszámlák. Akad olyan fogyasztó, aki a háromezer forintos számlája helyett kapott egy húszezer forintosat, másnak pedig tizenhárom köbméter gáz fogyasztása került tizenkétezer forintjába. 

Az MVM szerint az ügyfeleket érintő minden információ megtalálható a weboldalukon, de egy lakossági tájékoztató kampányt is tartanak a következő napokban, amelynek a célja szintén az emberek tájékoztatása. 

Rovatok