Index Vakbarát Hírportál

Európa nem hisz abban, hogy jobb lesz a helyzet

2022. szeptember 6., kedd 16:50

Az Eurobarométer-felmérés szerint a válaszadók 53 százaléka gondolja úgy, hogy tovább romlik a jövőben az európai gazdaság helyzete, Magyarország esetében 43 százalék ez az arány. Az erről szóló jelentést az Európai Bizottság tette közzé kedden.

Az európai emberek többsége rossznak tartja az európai gazdaság jelenlegi helyzetét, a legtöbbjük ráadásul aggódik az energiaellátás helyzetével kapcsolatban is – tette közzé az Európai Bizottság az Eurobarométer-felmérést is. A felmérés szerint öt százalékponttal csökkent az európai gazdaság helyzetének kedvező megítélése 2022 eleje óta, amely így jelenleg 40 százalékos.

A legutóbbi, februárban közölt adatokhoz képest 22 százalékkal 53 százalékra emelkedett azoknak a válaszadóknak a száma, akik úgy vélik: az európai gazdaság helyzete várhatóan tovább romlik.

Magyarország esetében ez az arány 43 százalék.

A válaszadók 64 százaléka rossznak találja a nemzetgazdaság helyzetét, a magyar megkérdezettek 56 százaléka válaszolt így. Az inflációval és az energiaellátással kapcsolatos aggodalom szintje mind nemzeti, mind uniós szinten meredeken emelkedett.

Az emelkedő árak, az infláció, a megélhetési költségek jelentik az egyik fő aggályt a megkérdezettek 54 százaléka számára. Ez a mutató Magyarország esetében 59 százalék.

Az energiaellátás kérdése uniós átlagban a válaszadók 22 százaléka (a magyar válaszadók 15 százaléka), a gazdasági helyzet a megkérdezettek 20 százaléka (Magyarországon a válaszadók 28 százaléka) számára jelent gondot.

Európai szinten tíz válaszadóból több mint 62 százalék állítja, hogy az ukrajnai háború súlyos következményekkel járt személyes pénzügyi helyzetére nézve. Ez az arány Magyarország esetében 84 százalék.

Uniós szinten a válaszadók 88 százaléka szerint, Magyarországon pedig a megkérdezettek 93 százaléka szerint az Ukrajna elleni orosz háború súlyos gazdasági következményekkel jár az országuk számára.

A felmérés szerint az európaiak többsége támogatja az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára adott uniós választ.

A humanitárius segítségnyújtást támogatják a legtöbben (92 százalék), majd a háború elől menekülő ukránok befogadását (90 százalék), illetve 78 százalék azok aránya, akik támogatják az EU által az orosz kormányra, vállalatokra és magánszemélyekre kivetett gazdasági szankciókat.

Tíz megkérdezettből csaknem hét, 68 százalék támogatja a katonai felszerelések beszerzésének és Ukrajnába irányuló szállításának finanszírozását. A válaszadók többsége mind az EU (57 százalék), mind a nemzeti kormányok (55 százalék) válaszaival elégedett – számolt be az MTI.

(Borítókép: Stefano Nicoli/NurPhoto/Getty Images)

Rovatok