Index Vakbarát Hírportál

Az orosz jegybank újabb csapást mért a „barátságtalan országokra”

2022. szeptember 6., kedd 14:17

Az orosz jegybank korlátozza a „barátságtalan országok” értékpapírjainak értékesítését a nem minősített befektetők számára.

2022. október 1-jétől az orosz tőzsdén kereskedő brókerek nem minden esetben hajthatnak végre tranzakciót. Ez vonatkozik a Moszkva által barátságtalannak ítélt országok nem minősített befektetői megbízásaira, amennyiben az ilyen értékpapírok aránya a befektető portfóliójában az ügylet eredményeként meghaladja a 15 százalékot – derül ki az Orosz Központi Bank utasításából.

2022. november 1-jétől az ilyen tranzakciók küszöbértéke az ügyfél portfóliójának 10 százaléka, december 1-jétől pedig 5 százaléka lesz.

2023. január 1-jétől a brókereknek fel kell függeszteniük a nem minősített befektetőktől származó minden olyan megbízás végrehajtását, amely a „nem barátságos” országok külföldi kibocsátóinak értékpapírjaiban lévő pozíciójuk növelésére irányul.

Próbálják védeni a tőzsdéjüket

A döntés célja, hogy minimalizálja az infrastrukturális kockázatokat a nem minősített befektetők részéről. Mivel az ilyen értékpapírokat birtokló külföldi pénzügyi intézmények figyelmeztetés nélkül blokkolhatják a megszerzett eszközök elidegenítésének lehetőségét. Az orosz jegybank ezzel a döntéssel kívánja stabilizálni a tőzsde működését.

Már több mint 5 millió befektetőt érintett az ilyen blokkolás.

Az Orosz Központi Bank közleményében hozzáteszi: nagyon nehéz az ilyen értékpapírok tulajdonosainak jogait utólagosan megvédeni, mivel a probléma megoldása az orosz joghatóságon kívül esik. 

E rendelet hatálya alá tartoznak az olyan származtatott ügyletek vételi és eladási megbízásai is, amelyek alapját a „barátságtalan országok” kibocsátóinak külföldi értékpapírjai képzik, valamint kiterjed az ilyen értékpapírokra vonatkozó rövid pozíciók növelésére irányuló megbízásokra is.

A korlátozások nem vonatkoznak a short pozíciók lezárására irányuló tranzakciókra, valamint az orosz vállalatok és baráti országok kibocsátóinak külföldi értékpapírjaival kapcsolatos tranzakciókra. Az Orosz Központi Bank egy későbbi időpontban dönt a „baráti országok” által kibocsátott értékpapírokat érintő ügyletekről.

(Borítókép: MTI / EPA / Szergej Ilnyickij)

Rovatok