Index Vakbarát Hírportál

Jellinek Dániel szerint nincs akadály az Indotek horvát bevásárlása előtt

2022. szeptember 7., szerda 20:43

A milliárdos szerint rendben halad a Fortenova csoport 43 százalékának megszerzése előtti engedélyeztetés. Noha horvát oldalról állítólag maga a miniszterelnök vétózná meg az ügyletet.

„Aláírt szerződésünk van a Sberbankkal a Fortenova 43 százalékának átvételéről, nem kaptunk semmilyen jelzést Horvátországból, hogy gond lenne az üzlettel, várjuk a különböző hatósági engedélyeket” – közölte Jellinek Dániel, miután a Nacional horvát hetilap megszellőztette, hogy Andrej Plenković horvát miniszterelnök személyesen akarja megvétózni az áprilisban megkötött üzletet, amelynek értelmében a jelenlegi tulajdonos, az orosz Sberbank eladná részesedését a 3 milliárd eurós portfóliót kezelő magyar Indotek befektetési alapnak. 

A horvát lap szerint elsősorban azért, mert a miniszterelnök „komoly gyanúról” értesült, miszerint Jellinek a közvetlenül Orbán Viktorhoz kötődő „átláthatatlan magyar tőke” strómanja. A lap utal arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a februári moszkvai látogatásán személyesen kérte Vlagyimir Putyin engedélyét ahhoz, hogy a Sberbank Fortenova részesedését valaki Magyarországról megvásárolhassa.

Az újság névtelen forrásai szerint Szijjártó Péter külügyminiszter ezt követően több alkalommal is Moszkvába utazott, hogy a Sberbank vezetőivel egyeztessen az ügyletről. Az Indotek pedig áprilisban jelentette be, hogy megvásárolná az uniós szankciók miatt bajba került Sberbank részesedését a szomszéd ország legnagyobb munkaadójában, a Fortenova csoportban.

A Fortenova a horvát GDP 15 százalékát adó egykori Agrokor cégcsoport jogutódja, amelyet 9 milliárd eurós hitelállományának bedőlése miatt kellett újraszervezni. Számos agrár- és élelmiszeripari érdekeltsége mellett kiskereskedelmi láncokban is érdekelt volt az egész Nyugat-Balkánon. A Sberbank pedig az egyik legnagyobb hitelezője volt, és a korábbi kölcsön fejében kért tulajdonrészt az újjászervezett cégcsoportban. Aminek megszerzése amúgy jól passzolna az érdeklődését újabban a kiskereskedelem felé is kiterjesztő Indotek portfóliójába, miután az nemrég megállapodott az Auchan Magyarország kisebbségi tulajdonrészének megvásárlásáról. 

Az egyik leggazdagabb magyarnak tartott üzletember a 24.hu megkeresésére a strómanvád kapcsán elmondta, hogy cége tulajdonosi köre közhiteles nyilvántartásokból is egyértelmű és transzparens, e nélkül nem is kaphatott volna a Sberbank tulajdonhányadának megvásárlására jóváhagyást az ügyletben illetékes amerikai hatóságoktól. Úgy fogalmazott, hogy egy ekkora üzletnél „teljesen szokásos, hogy a különböző érdekeltek rémhíreket terjesztenek, és ezen keresztül megpróbálják egy-egy ügylet feltételeit befolyásolni vagy meghiúsítani”.

Az uniós szankciók miatt még több ország hatóságainak jóváhagyására szükség van ahhoz, hogy lezárulhasson az adásvétel. A lap értesülése szerint az Egyesült Államok és az EU nem gördítene akadályt az ügylet teljesülése elé, de még szükség van a holland és a brit szankciós hatóságok jóváhagyására is. Tíz nappal ezelőtt a horvát Vecernji portál azt közölte magyar forrásokra hivatkozva, hogy az Indotek közel állt ahhoz, hogy megkapja az Egyesült Királyság hatósági jóváhagyását a Fortenova-csoport 43 százalékos részesedésének megszerzésére. 500 millió eurós tranzakciót említettek, és azt, hogy az ügylet elemzők szerint az idei év utolsó negyedévében zárulhat le.

Rovatok