Index Vakbarát Hírportál

A Mol vezetői már megérkeztek Horvátországba, az INA igazgatótanácsának elnöke lemondott

2022. szeptember 7., szerda 14:10

Annak ellenére, hogy Fasimon Sándor, az INA horvát olajipari vállalat igazgatótanácsának elnöke nem vett részt a közelmúltban nyilvánosságra került gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekben, felajánlotta lemondását az igazgatótanács éléről.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a rendőrséggel közösen indított akcióban augusztus 27-én öt embert tartóztatott le gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt – erről korábban mi is beszámoltunk. A letartóztatottak között volt Damir Skugort, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatója.

A vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával (54 milliárd forint) károsították meg a horvát olajvállalatot, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos világpiaci növekedését.

Fasimon Sándor, az INA horvát olajipari vállalat igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy teljesen megdöbbentette, amikor értesült Skugor és társai tetteiről.

Érkeznek a molosok Horvátországba

Fasimon Sándor a közleményében kiemelte, hogy az elmúlt tíz év során az INA nagyon hosszú utat tett meg, és a csőd széléről érte el a pénzügyi stabilitást, valamint folyamatban van az ország történetének legnagyobb ipari beruházása is, a fiumei késleltetett kokszoló felépítése. Úgy fogalmazott, hogy Skugor tettei aljasak:

Ez nem az INA, ez nem mi vagyunk

– hangsúlyozta az olajipari vállalat igazgatótanácsának elnöke, aki hozzátette, „büszke vagyok az elmúlt évtizedben elért közös eredményeinkre, és annak ellenére, hogy semmi közöm nem volt Skugor bűntetteihez vagy bármilyen más jogsértéshez, felelős cégvezetőként az INA erkölcsi felelősségét nekem kell viselnem. Ezért most az a helyes, hogy felajánlom a lemondásomat.”

Az MTI beszámolója alapján a működés folyamatosságának biztosítása érdekében Fasimon Sándor továbbra is betölti az INA igazgatótanácsának elnöki posztját utódja kinevezéséig. Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a korrupciós ügy miatt a horvát kormány az INA teljes igazgatótanácsának menesztését kérte – ezt Davor Filipovic horvát gazdasági és energiaügyi miniszter jelentette be kedden.

A tárcavezető szerda délután találkozott a Mol vezetőivel Zágrábban.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka pedig a horvát állam tulajdona.

(Borítókép: Fasimon Sándor 2016. augusztus 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok