Index Vakbarát Hírportál

Óriási a botrány Horvátországban, egyeztettek a Mol vezetőivel

2022. szeptember 7., szerda 16:33

Annak ellenére, hogy Fasimon Sándor, az INA horvát olajipari vállalat igazgatótanácsának elnöke nem vett részt a közelmúltban nyilvánosságra került gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekben, felajánlotta lemondását az igazgatótanács éléről. Davor Filipovic horvát gazdasági és energiaügyi miniszter jelezte, a testület minden tagja elvesztette a kormány bizalmát.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a rendőrséggel közösen indított akcióban augusztus 27-én öt embert tartóztatott le gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt – ahogy arról mi is beszámoltunk. A letartóztatottak között volt Damir Skugort, az INA földgáz-kereskedelmi ágazatának igazgatója is.

A vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával (54 milliárd forint) károsították meg a horvát olajvállalatot, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos világpiaci növekedését. Fasimon Sándor, az INA horvát olajipari vállalat igazgatótanácsának elnöke úgy nyilatkozott, hogy teljesen megdöbbentette, amikor értesült Skugor és társai tetteiről. Majd kiemelte:

az elmúlt tíz év során az INA nagyon hosszú utat tett meg, és a csőd széléről érte el a pénzügyi stabilitást, valamint folyamatban van az ország történetének legnagyobb ipari beruházása is, a fiumei késleltetett kokszoló felépítése.

Úgy fogalmazott, hogy Skugor tettei aljasak, illetve hangsúlyozta, hogy „ez nem az INA, ez nem mi vagyunk”. Nyilatkozatát úgy zárta: „büszke vagyok az elmúlt évtizedben elért közös eredményeinkre, és annak ellenére, hogy semmi közöm nem volt Skugor bűntetteihez vagy bármilyen más jogsértéshez, felelős cégvezetőként az INA erkölcsi felelősségét nekem kell viselnem. Ezért most az a helyes, hogy felajánlom a lemondásomat”. A közlemény szerint a működés folyamatosságának biztosítása érdekében Fasimon Sándor továbbra is betölti az INA igazgatótanácsának elnöki posztját utódja kinevezéséig.

A horvát kormány is megszólalt az ügyben

A korrupciós ügy miatt a horvát kormány az INA teljes igazgatótanácsának menesztését kérte. Ezt Davor Filipovic gazdasági miniszter jelentette be kedden. A tárcavezető szerda délután találkozott a Mol vezetőivel Zágrábban. A horvát kormány csütörtökön fogja meghozni a döntést, amelyben javasolni fogja az INA felügyelőbizottságának és az igazgatótanács horvát tagjainak felmentését.

A tanácskozást követően a miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: „Egyértelműen közöltem, hogy az INA igazgatótanácsának magyar tagjaitól is távozást várok” – mondta a horvát gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a testület minden tagja elvesztette a horvát kormány bizalmát.

A miniszter közölte a Mollal: a kormány határozatban fogja utasítani az INA-t, hogy minden Horvátországban kitermelt gáz horvát állampolgárokhoz, horvát intézményekhez és horvát cégekhez kerüljön elfogadható áron.

„Létezik horvát gáz, mégpedig az, amit Horvátországban termelnek ki. Amennyiben egy »xy« vállalat ebben a válsághelyzetben ilyen olcsón vásárolhatott gázt, akkor ebből az olcsó gázból a horvát óvodák is kaphatnak, hogy a horvát állampolgárok normálisan tudjanak élni” – fogalmazott ezzel kapcsolatosan a horvát miniszter. Filipovic itt arra utalt, hogy az OMS nevű horvát cég – ahogy arról az Index is beszámolt – Skugor segítségével olcsón vásárolt gázt az INA-tól, amit később óriási haszonnal értékesített tovább külföldre, és így 846 millió kuna (46 milliárd forint) nyereségre tett szert.

Az MTI beszámolója szerint Filipovic jelezte:

jövő héten ismét találkozik a Mol vezetőivel, hogy egyeztessenek a további részletekről. 

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

(Borítókép: Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok