Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mikor kezdődik meg a Paks 2 építése

2022. szeptember 7., szerda 15:35

A Roszatom 2023 őszén kezdi meg a Paksi atomerőmű kibővítését – jelentette be szerdán Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

Alekszej Lihacsov az Eastern Economic Forum nevű rendezvényen adott interjút szerdán, és azt mondta: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) egyik rendezvényén hamarosan tárgyalni fognak a magyar kollégáikkal a projektről.

Mindent meg fogunk beszélni [a magyar féllel]. Elsősorban az építkezésről lesz szó, amit a jövő ősszel kezdünk meg 

– mondta az Interfax szerint Lihacsov.

A Roszatom vezetője azt is hozzátette, hogy a projektben a lehető legnagyobb mértékben magyar vállalkozókra, beszállítókra fognak megpróbálni támaszkodni. „Minél nagyobb szerepet kapnak a magyar vállalatok, annál hatékonyabban zajlik majd a projekt” – fogalmazott a vezérigazgató.

A paksi projekt az év elején valamelyest lelassult az orosz–ukrán háború miatt. Mindemellett a nyár végén az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta a két új blokkhoz szükséges építési engedélyt a Roszatomnak. Azóta pedig már az is felmerült, hogy idővel szükség lenne egy harmadik magyar atomerőműre is (bár nem feltétlenül orosz segítséggel).

Meglepő fejlemény ugyanakkor, hogy épp szerdán derült ki: a hét elején lemondott Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium paksi bővítésért felelős államtitkára. A döntést hivatalosan nem indokolták, de figyelemre méltó, hogy az utóbbi hetekben még a kormánypárt politikusai is arról beszéltek, hogy a projekt túl lassan halad. Lázár János építési és beruházási miniszter például alig másfél hete mondta azt: a kormány létező legsúlyosabb bűne az, hogy még mindig nincs készen a paksi atomerőmű új blokkja.

(Borítókép: Alekszej Lihacsov. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok