Index Vakbarát Hírportál

A jegybank mai döntése a kiszámíthatóságot tükrözi

2022. szeptember 8., csütörtök 09:40

A Magyar Nemzeti Bank szokásos csütörtöki egyhetes betéti tenderén változatlanul, konkrétan 11,75 százalékon hirdette meg az egyhetes betéti kamatot. Tehát az irányadó kamat továbbra is egy szinten maradt a jegybanki alapkamattal. Meglepetés nem született, mivel az elemzők és a pénzpiacok is erre számítottak, és manapság a kiszámíthatóság nagy előnyt jelent. A forint árfolyama a főbb devizákhoz képest 12:45-re visszatért a szerdai záróárfolyamához.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön megtartotta az ilyenkor szokásos egyhetes betéti tenderét. A jegybank egy héttel ezelőtt már 11,75 százalékon hirdette meg az egyhetes betéti kamatot, és most sem tett másként, hiszen változatlanul ezen a szinten tartotta az irányadó rátát. A jegybank nyáron kezdte el azt a törekvését, hogy a jegybanki alapkamat emelését követően az azt követően sorra kerülő egyhetes betéti tenderen ugyanolyan szintre emeli az irányadó kamatot.

Miután jellemzően a jegybanki alapkamattal egy szintre kerül az egyhetes betéti ráta, az utána lévő egyhetes betéti tendereken mindaddig nem emeli tovább a jegybank a kamatszintet, ameddig a jegybanki alapkamatot újra meg nem emeli. Jelenleg ugyanezt a módszert alkalmazta a Magyar Nemzeti Bank, ezért nevezhetjük a döntést a jegybanki döntések kiszámíthatósága pillérjének.

A forint árfolyama a főbb devizákhoz képest közép-európai idő szerint 12:45-re visszatért a szerdai záróárfolyamához.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok