Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor megsegítette az OMV-t

2022. szeptember 8., csütörtök 07:45

A legfrissebb Magyar Közlönyből kiderül, hogy a kormány módosított a biztonsági kőolajtermék-készletek veszélyhelyzeti felhasználásáról szóló nyári rendeletén. Ennek értelmében az OMV által korábban felhasznált stratégiai készlet visszapótlásának határideje – a zavartalan üzemanyag-ellátás érdekében – mostantól kitolható lett.

A kormány a következőket rendeli el: „Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében az OMV Hungária Kft. és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) megállapodást köthet arról, hogy az OMV Hungária Kft. a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiséget 2022. december 31-ig pótolja vissza az  MSZKSZ részére. A bekezdés alapján visszapótlandó mennyiségekre a visszapótlásig” – olvasható a szeptember 7-én, késő este megjelent Magyar Közlönyben.

Korábban kellett volna teljesíteni a visszapótlást

Az OMV a stratégiai készletből felszabadított mennyiségnek a meghatározott határidőig történő visszapótlását a felszabadított készlettel azonos összetételben és az MSZKSZ által meghatározott áron hajtja végre. A megállapodást az OMV Hungáriának kell kezdeményeznie és a megállapodást legkésőbb 2022. szeptember 15-ig meg kell kötni.

Így tehát az Orbán Viktor által aláírt módosítás értelmében azonban a zavartalan üzemanyag-ellátás érdekében most a határidő kitolható lett.

Korábban az MSZKSZ az OMV-t – schwechati finomítója üzemzavara miatt –18 millió liter benzinnel és 29 millió liter gázolajjal segítette ki a stratégiai készletekből. Ezt a mennyiséget, az OMV-nek eredetileg a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40 százalékát augusztus 31-ig, 60 százalékát október 31-ig kellett volna az MSZKSZ részére visszapótolni.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia/Index)

Rovatok