Index Vakbarát Hírportál

Palkovics László elmondta, milyen kihívások előtt áll a magyar járműipar

2022. szeptember 8., csütörtök 10:11

A magyar járműipar helyzetéről és kilátásairól is beszélt egy csütörtöki online konferencián Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

Kiemelt figyelmet fordít a járműiparra a kormány, így az ágazat már mintegy 25 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből – fogalmazott egy csütörtöki online konferencián Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A tárcavezető a 4. Nemzetközi Gépjármű- és Autóipari Mérnöki Konferencián (VAE2022) tartott előadásában az eldöntésre váró ügyek közé sorolta a hajtás, az akkumulátorok, a hibrid járművek, az üzemagyagcella és az önvezető járművek témaköreit.

Az ágazat jövőjét meghatározó kihívások között Palkovics László kiemelte a zeró kibocsátás, a fenntarthatóság, az energia-előállítás kérdését, ahogy a fogyasztói szokások változását, a csip- és alkatrészhiányt, a szállítási gondokat, valamint az energiaválságot.

A miniszter arra is kitért, hogy az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta, hogy 2035-től nem szükségszerű kivezetni a belső égésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz a karbonsemleges szintetikus üzemanyagok használatára.

Rovatok