Index Vakbarát Hírportál

Magyarország is támogatja az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi segítséget

2022. szeptember 9., péntek 16:16

Az Európai Unió pénzügyminiszterei, köztük Varga Mihál is, támogatták az Ukrajna számára létrehozott pénzügyi segítséget. Az uniós pénzügyminiszterek az augusztusban 1 milliárd eurós folyósítás után most újabb 5 milliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még az év folyamán egy újabb 3 milliárd eurós támogatás követhet.

Magyarország más tagállamokhoz hasonlóan kész garanciavállalással támogatni az Ukrajna megsegítését szolgáló uniós pénzügyi források kifizetését – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Pénzügyminisztérium közleménye szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek pénteki informális tanácskozása után Prágában – adta hírül az MTI.

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, hogy Magyarország eddig is jelentős, több mint 28 milliárd forint értékű segítséget nyújtott Ukrajnának, és már 900 ezernél is több menekült érkezett az országba.

A magyar kormány álláspontja a kezdetektől fogva változatlan, miszerint mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség, fegyverszállítmányokat pedig továbbra sem engedünk át az országon – fogalmazott a tárcavezető.

Varga Mihály hozzátette, hogy támogatjuk az igazságos tehermegosztáson alapuló, a háború kárait mérséklő pénzügyi segítséget Ukrajna részére.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajnával szomszédos tagállamok – így Magyarország is – számos olyan anyagi terhét viselik a háború következményeinek, amelyet más tagállamok nem.

Varga Mihály kijelentette, hogy a közös segítségnyújtásnál ezt a szempontot is figyelembe kell venni.

Az Európai Unió és pénzügyi intézményei 2014 és 2021 között eddig már közel 5 milliárd eurót folyósítottak Ukrajna számára öt hitelcsomag formájában. Emellett a háború kitörésére tekintettel az uniós állam- és kormányfők májusban megállapodtak egy további 9 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag folyósításáról.

Ebből 1 milliárd eurót már augusztusban megkapott Ukrajna. A mostani találkozójukon az uniós pénzügyminiszterek további 5 milliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még ez év folyamán egy újabb 3 milliárd eurós támogatás követhet – közölte a Pénzügyminisztérium.

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok