Index Vakbarát Hírportál

A kis atomreaktorok jó lehetőségnek tűnnek, de kockázatosak

2022. szeptember 10., szombat 11:58

Az ukrajnai háború idején az orosz energiaforrások alternatíváinak globális keresése újra a kisebb, könnyebben megépíthető atomerőművekre irányította a figyelmet, amelyek a támogatók szerint olcsóbb és hatékonyabb alternatívát jelenthetnek a régebbi megaerőművek helyett, viszont kockázatokkal jár a használatuk.

A brit Rolls-Royce SMR szerint a kis moduláris reaktorok (SMR) sokkal olcsóbban és gyorsabban üzembe helyezhetők, mint a hagyományos erőművek, és olyan energiabiztonságot nyújtanak, amelyre sok ország törekszik.

Környezeti károk és nukleáris katasztrófa

Az AP News szerint Franciaország már most is az atomenergiára támaszkodik villamos energiájának nagy részében, Németország pedig fenntartotta a lehetőséget, hogy újraindítson két atomerőművet, amelyeket az év végén ideiglenesen leállít, mivel Oroszország csökkenti a földgázszállításokat.

Bár a Rolls-Royce SMR és versenytársai Nagy-Britanniától Lengyelországig számos országgal kötöttek megállapodást az erőművek építésének megkezdéséről, ezek csak több év elteltével fognak üzemelni, és nem tudják megoldani az Európát sújtó energiaválságot.

Az atomenergia kockázatokat is rejt magában, többek között az erősen radioaktív hulladékok ártalmatlanítását, a környezeti terhelést, valamint azt, hogy a technológia ne kerüljön rosszindulatú csoportok kezébe, amelyek esetleg nukleáris fegyverprogramot folytatnak. Ezek a kockázatok Európa legnagyobb atomerőműve – az ukrajnai Zaporizzsja Atomerőmű – körüli orosz–ukrán konfliktusban kirobbant lövöldözést követően még inkább felerősödtek, ami fokozta a lehetséges nukleáris katasztrófától való félelmet.

A „nem bizonyított” atomenergia-technológia bevezetése az SMR-ek formájában nem tetszik a környezetvédőknek, akik szerint a kis reaktorok elterjedése súlyosbítja a nagy radioaktivitású nukleáris hulladék ártalmatlanításának kihívásait.

Rovatok