Index Vakbarát Hírportál

Földcsuszamlásszerű előretörést várnak a választásokon a svéd szélsőjobbtól

2022. szeptember 10., szombat 11:46

A nacionalista párt helyi szintű sikereire építve akarja biztosítani befolyását a következő kormányban.

A jellegtelen dél-svédországi Sölvesborg városa mutathat ízelítőt abból, hogy milyen lehet az ország a közeljövőben − írta meg a Financial Times

A legutóbbi, 2018-as választások után a nacionalista Svéd Demokraták vették át a helyi tanács irányítását a mindössze 17 ezer lakosú tengerparti városban.

Az olyan látványos intézkedések bevezetése, mint például a koldulási tilalom és a városi biztonsági őrök alkalmazása révén Sölvesborg, a pártvezető Jimmie Åkesson szülővárosa, a Svéd Demokraták és politikájuk „kirakataként” szolgált − mondta Ann-Cathrine Jungar, a Södertörn Egyetem vezető oktatója.

Németország, Franciaország és Belgium szélsőjobboldali csoportjaihoz hasonlóan a Svéd Demokratákat is régóta kiközösítik országos szinten, mivel a neonáci mozgalomban gyökereznek.

A Svéd Demokraták azonban a vasárnapi országos választások nagy nyertesei lehetnek, mivel a felmérések szerint az ország második legnagyobb pártjává és a jobboldali ellenzék legnagyobb tagjává válhatnak.

Ha a jobboldal győz − a felmérések szerint a szociáldemokraták által vezetett kormányzó balközép blokkal azonos szinten állnak −, akkor a Svéd Demokraták valószínűleg befolyást szereznek, akár támogató pártként a parlamentben, akár esetleg a kormányban.

Egyszerre lenne földrengésszerű, ugyanakkor egyben természetes fejleménye az elmúlt évtizednek, amikor páriákból sok szempontból normális párttá váltak

− mondta egy volt jobbközép miniszter.

Rovatok