Index Vakbarát Hírportál

Kifizethetetlenül magas költségekkel küszködnek a bútorgyártók

2022. szeptember 10., szombat 14:38

A bútorgyártók augusztusban csaknem 60 százalékkal többet fizettek az áramért, mint 2021-ben ilyenkor. Szeptembertől költségeik tovább emelkednek.

Nem akarnak kis- és középvállalkozásokkal szerződni az áramszolgáltatók, állítja a Romániai Bútorgyártók Egyesülete (APMR).

Két jelenséget tapasztalunk: vagy nem is válaszolnak, vagy azt mondják, hogy nem akarnak szerződést kötni. Kíváncsiak voltunk, hogy miért utasítanak vissza, s azt a választ kaptuk, hogy március óta nem kapták meg a kormánytól a nekik járó kompenzációt, ilyen körülmények között pedig nem akarnak kis- és középvállalkozásokkal dolgozni

– mondta Daniel Egri, az APMR alelnöke a Maszol szerint.

Csak a legdrágább megoldás marad

Ha az áramszolgáltatók hátat fordítanak, az érintett cégek az úgynevezett végső szolgáltatóhoz kerülnek, amely a lehető legdrágábban dolgozik. „Az én szemszögemből az üzenet, melyet megfogalmazunk, segélykiáltás abban a reményben, hogy meghallja valaki” – mondta Egri.

Az üzletember annak a Maros megyei cégnek a példájával illusztrálta a helyzetet, amelynél dolgozik. Tavaly elmondása szerint megawattóránként 631 lejért kapták a villanyáramot, idén a hatósági árszabályozás miatt megawattóránként 1000 lejt fizettek érte, ami 58 százalékkal magasabb kiadás volt.

Szeptember 1-től a fogyasztásunknak csak a 85 százalékát fizetjük majd 1000 lejjel, a maradékot pedig piaci áron. Ez jelenleg 6505 lej, tízszerese a tavalyi 631 lejnek. Oda jutunk, hogy a termelési költségek 30 százalékát az energia teszi ki, ami korábban 7 százalék volt

– közölte az APMR alelnöke.

(Borítókép: Scott Olson/Getty Images)

Rovatok