Index Vakbarát Hírportál

Túlélni a fűtési szezont: máris gyűlnek a spórolási trükkök

2022. szeptember 11., vasárnap 07:58

Nem túlzás azt állítani, hogy az idei fűtési szezon fő célja a vállalkozók számára (is) a túlélés lesz. Egy budapesti virágüzlet több spórolási praktikával is készül.

A hatodik kerület szívében, a belváros egy forgalmas csomópontján várja hosszú évek óta szívélyes üzletében vásárlóit Krisztina. A Szirom virágüzletet azután álmodta meg tulajdonosa, hogy megörökölt két ingatlant, amit aztán a mostani üzletre cserélt, végül ennek 180 négyzetméterét ellephették a virágszirmok, szívecskés léggömbök, szaténmasnik. Noha vállalkozása tizenhét éve remekel, a kormány július 13-ai bejelentése kipukkasztotta a díszlufit: a tulajdonos az eddigi 80-90 ezer forintos számlák helyett közel a tízszeresére, 700-800 ezres tételre számít.

Lecsavarás, leépítés

A virágüzlet tulajdonosa ottjártunkkor azzal kezdte, hogy bár még nincs Valentin-nap, üzletükbe már beköltözött némi romantika: a villanyszámlán értelemszerűen úgy tudnak spórolni első lépésben, ha a lámpák egy részét lekapcsolják. A kinti világítást így teljesen, a benti lámpáknak pedig a felét zárták le.

Az első lépés az volt, hogy felhívtam egy versenypiaci ügyintézőt, valamint egy energetikai szakértőt, hogy mit tudnak javasolni, mire számíthatunk egyáltalán. Végigfésültük, hogy a napi forgalomhoz szükséges mennyiséget, a 75 kilowattot 66 kilowattra tudjuk csökkenteni úgy, hogy kint nem világítunk, bent csak az eddigi kapacitás 50 százalékán. A két virághűtőnk hőmérsékletét is állítottuk, a reklámtábláink egyáltalán nem mennek. Így csökkent tehát 66 kilowattra a napi fogyasztás, ezzel a fogyasztással pedig havi 528 ezer forintos fix összegre tudtunk volna szerződni, de ezt meg azért nem vállaltuk be, mert ha valamilyen csoda folytán rendeződik a helyzet néhány hónap múlva, nem fizetnénk egy vagy három évig fixen félmillió forintot

– részletezte az Index kérdésére az üzlettulajdonos, Krisztina, aki hozzátette: ez eddig még csak a villany költsége, ami marad, az lutri, hiszen versenypiaci változó árra szerződtek végül, így mindig a hónap végén derül ki, mennyi a kontó. 

Krisztina kényszerből a munkatársi létszámot is lejjebb tekerte: két alkalmazottját már elküldte  az elmúlt hetekben. Eddig hatan dolgoztak az üzletben, most négyen folytatják a bizniszt. Abban bízik azonban, hogy amint a helyzet rendeződik, az elküldött futár és virágkötő kolléga visszatérhet hozzájuk a jövőben.

Új rendszer, kisebb tér

A fűtés sem egyszerű játék, cirkóról a klímákra váltanak, ami szintén beruházás: három új készüléket szerelnek fel kétmillió forintért, de a klímákkal még mindig olcsóbban úszhatják meg a fűtési szezont, mint a gázzal. Azon túl, hogy új hűtő-fűtő eszközre váltanak, a 180 négyzetméteres üzletből elkülönítenek egy 25 négyzetméteres részt, ahol az alkalmazottak húsz fokban dolgozhatnak, az üzlet többi részében csak tizenöt Celsius-fok lesz.

Egyértelmű, hogy olcsóbban fűtünk majd klímával, mint gázzal. Míg a villany ára az 5,6-szorosára nőtt, a gázé tízszeresére, így nincs más választás. A gázfűtés egyébként egy szezonra 4,4 millió forintba fájna, ezért nem is gondolkodunk abban, hogy a cirkó adjon meleget idén és jövő év elején. Azzal a számítással, hogy a kisszobában húsz fok, kint 15 fok lesz, 285-300 ezer forintos fogyasztásra számítunk havonta – így jön ki tehát a havi 700-800 ezer forintos számla az eddigi 80-90 ezer forint helyett

– mondta Krisztina.

Nem tudjuk másképp, a virágok, az alapanyagok rég elérték azt a küszöböt, amit egy ember megfizet értük

– tette hozzá az üzletvezető.

Nap vagy szél?

Sokadik ötleteként támadt Krisztinának, hogy a társasház tetejére napelemet vagy egy szélerőművet építsenek. Előbbi hamar meghiúsult, az épület tetőszerkezete ugyanis nincs olyan állapotban, hogy arra napelem kerüljön, még ha az önkormányzat és az összes lakó hozzá is járulna. Marad néhány turbina, ami megmentheti őket.

Már mindenben gondolkodunk, ami segíthet túlélni. Most éppen azt járom körül, hogy a társasház tetejére épülhet-e egy szélerőmű. Egész pontosan egy háromszor három méteres, hangtalan és rezgésmentes, vertikális légturbina. Nem egyszerű elképzelés a belváros közepén, az önkormányzat azonban megvizsgálja, hogy segíthet-e ez a megoldás a bajban

– vázolta friss elképzelését Krisztina, aki végezetül hozzátette: ő nagyon elszántan gondolkodik, hogy miként tudja megmenteni szeretett üzletét, de ha a későbbiekben a virágpiac ütközik működési gondokba, vagy az üvegházakban nem tudnak majd fűteni, esetleg csak külföldről beszerzett virággal tudnának gazdálkodni, akkor megint új helyzet lesz. Egyelőre azonban ezen gondolatait inkább elhessegeti, és azon dolgozik – a mesés virágkölteményeken túl –, hogy minél gazdaságosabb kijöjjön a fűtési szezonban, valamint a felsorolt túlélési praktikákat tökéletesítse a számlák érkeztéig.

Ha Önnek is van tuti tippje, hogy hogyan spórolhat a számlákon, erre a címre várjuk levelét: indexugyelet@index.inda.hu

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok