Index Vakbarát Hírportál

Ősszel beüthet a tejválság

2022. szeptember 11., vasárnap 12:56

A kormány teljesen tönkretette az ágazatot a piaci szabályozás miatt, a tej árának hatósági korlátozása pedig azoknak a jómódúaknak is segít, akik erre nem szorulnak rá – vélekednek a szerbiai tejtermelők.

A jelenleg is dúló tejhiány még csak a kezdet, a helyzet folyamatosan romlani fog, mert a kormányzat teljesen tönkretette az ágazatot. Josip Mačković mérgesi farmtulajdonos egyenesen úgy véli, hogy mára megszűnt a tejtermelési ágazat. 

A kormány nagyon rossz döntést hozott, amikor a termelési árak drasztikus növekedése ellenére is korlátozni kezdte az alapvető élelmiszerek árát – írja a Szabad Magyar Szó. Elmondása szerint a feldolgozók és a kereskedők ajánlatot kaptak a megállapodás lehetőségéről: ha van profit, hogyan osszák el, ha veszteséges a termelés, akkor közösen vállalják a terheket. 

A tej árának hatósági korlátozása rossz döntés volt, mert az ország szociális védelmének kellene gondoskodnia azokról az állampolgárokról, akik nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy megvegyék a tejet, ehelyett azonban az állam védi azokat, akiknek nem számít a tej ára – vélekedett Josip Mačković. 

Dejan Trajković skorenovaci farmtulajdonos szerint októberben és novemberben csúcsosodhat ki a tejhiány, mert akkor lesz a legnagyobb kereslet a tejre. Hozzátette, a jelenlegi helyzet annak a következménye, hogy a tejgyárak „nem szokták meg azt, hogy fizetniük kell a tejért”, amelynek a felvásárlási ára most nem 50-60, hanem legalább 120 dinár kellene hogy legyen. 

Rovatok