Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Európában szükség van az atomenergiára

2022. szeptember 12., hétfő 17:28

Európában mára minden idők legsúlyosabb energetikai válsága alakult ki, és ebben a helyzetben minden korábbinál világosabb, hogy szükség van atomenergiára az ellátás biztonságához és a zöld átmenethez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Prágában.

„Az első brüsszeli szankciós csomag kimondta, hogy a nukleáris energia nem kerül szankciók alá. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy garantálja, hogy minden brüsszeli intézmény, minden nemzeti hatóság és minden Európában működő bank tiszteletben tartja ezt a rendelkezést” – jelentette be Ferihegyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségimédia-oldalán, mielőtt elindult volna Prágába, a Közép- és Kelet-Európai Nukleáris Energiaipari Kongresszusra.

Ezt a követelését később a kongresszuson tartott előadásában is megismételte, amelyet szintén közvetített a Facebook-oldalán. A külügyminiszter előadásában leszögezte, hogy a nukleáris beruházások lassítása és akadályozása gyakorlatilag az európai országok szuverenitásának sérelmével jár.

A szuverenitás egyik legfontosabb összetevője az energiaellátás biztonsága

– közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Magyarországon ebből a szempontból a nukleáris energia és a paksi beruházás kulcsfontosságú, így azok az intézmények, bankok vagy hatóságok, amelyek lassítják vagy akadályozzák a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítését, gyakorlatilag Magyarország szuverenitását és energiaellátását sértenék meg.

„A paksi beruházást felpörgettük, hogy az minél előbb hozzájáruljon hazánk biztonságos energiaellátásához” – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az ukrajnai háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán mára Európában minden idők legsúlyosabb energetikai válsága jött létre, alapvetően kérdőjeleződött meg a kontinens országainak ellátásbiztonsága.

Az okok között említette azt is, hogy Európa „túlságosan elkényelmesedett”, az energiaellátás terén nagy teret nyertek az úgynevezett spotpiaci ügyletek a hosszú távú szerződések helyett, sok a hiányzó elem a szállítási infrastruktúrában, valamint a zöld átmenet szakmai ügy helyett politikai trenddé vált.   

Aláhúzta, hogy utóbbi téma politikai kampány áldozatává vált, a szakmaiságot a különböző célkitűzések meghatározásával politikai blöffök” váltották fel, valamint atomellenes megközelítés alakult ki a kontinensen a fukusimai katasztrófát követően.  

A miniszter rámutatott, hogy az energia terén gyakorlatilag megszűntek a piaci körülmények Európában, így azok az országok járnak jól és lesznek biztonságban, amelyek elő tudják állítani a saját maguk által felhasznált energiát. Szavai szerint ez tovább növeli az atomenergia jelentőségét, miután az függetlenebbé teszi az országokat a nemzetközi energiaárak „teljesen észszerűtlen alakulásától”, ezért Magyarország is arra törekszik, hogy mielőbb meg tudja növelni a paksi erőmű kapacitását.  

Az atomenergia biztonságos, olcsó és fenntartható módja az energiatermelésnek

– fogalmazott. „Nem lehetséges az európai zöld megállapodás végrehajtása nukleáris energia nélkül. (…) A környezet minden korábbinál világosabbá tette, hogy Európának egyértelműen szüksége van nukleáris energiára” – tette hozzá.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok