Index Vakbarát Hírportál

Élet áram nélkül: kunyhó a lakásban, világítás mécsessel

2022. szeptember 12., hétfő 18:36

Egyre nagyobb az esély arra, hogy télen többször is le kell majd választani az elektromos hálózatról a háztartásokat Svédországban. A hatóságok azt ajánlják az embereknek, hogy ilyenkor rögtönzött sátrakban vagy kunyhókban tartózkodjanak.

A Svenska Kraftnat svéd energetikai vállalat felhívta arra figyelmet, hogy reális a veszélye annak, hogy a háztartások télen hosszabb ideig is áram nélkül maradhatnak, mivel az előrejelzések szerint az energiahiány a következő hónapokban súlyosbodni fog. Svédország általában áramot importál azokon a napokon, amikor a hazai villamosenergia-termelés nem elégséges a fogyasztás fedezésére. Erre azonban a közeljövőben nem lesz lehetősége, mivel Európa igyekszik kivezetni az orosz energiaforrásokat, ami a legtöbb országban példátlan energiahiányt okoz. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy Svédország nem biztos, hogy képes lesz annyi áramot importálni, amennyivel teljes mértékben ki tudja elégíteni a hazai szükségleteit.

hosszabb leállás esetén a régiókat felváltva fogják kikapcsolni.

Svédországban eddig még soha nem volt arra szükség, hogy a háztartásokat lekapcsolják a hálózatról, de 2011 óta létezik egy vészhelyzeti terv az ilyen esetekre, amely meghatározza, hogy hol kell először kikapcsolni az áramot, és hol kell a lehető legtovább fenntartani az ellátást – erről a v4na portál számolt be.

A kiszivárgott iratok szerint a kórházak és az egészségügyi intézmények elsőbbséget élveznek, ám a dél-svédországi háztartások az elsők között maradnak áram nélkül, ha a szükség úgy hozza. A Svenska Kraftnat figyelmeztetése szerint több százezer háztartás elveszítheti az áramellátást, akár több órára is.

Elő a sátorral!

Erre a forgatókönyvre vonatkozó ajánlások megegyeznek a korábban ismertetettekkel: a családoknak egy szobában kell összegyűlnie, hogy csak egy helységet kelljen melegen tartani. Az egyedül élőknek ajánlott kijelölni egy helyiséget, ahol a szobahőmérsékletet fenn tudják tartani, és ennek a szobának a nyílászáróit szigetelni kell. A javaslatok értelmében a sürgősségi szobában akár sátrat is lehet állítani, vagy egy rögtönzött kunyhót lehet építeni, például az asztal alatt, ezzel is a legkisebbre csökkentve a felmelegítendő térfogatot.

A Svenska Kraftnat számításai szerint elkerülhetők az órákig tartó áramkimaradások, de ehhez a fogyasztóknak jelentősen csökkenteniük kellene az áramfogyasztásukat a reggeli és esti csúcsidőszakokban. További javaslatok közé tartozik a főzési szokások megváltoztatása úgy, hogy a lehető legkevesebb energiát kelljen felhasználni az élelmiszerek felmelegítésére, valamint az élelmiszerek tárolását a szabadban javasolják, nem pedig a hűtőben. Kifejezetten javasolt továbbá otthon gyertyákat, elemeket és zseblámpákat tartani. A Svéd Polgári Vészhelyzeti Ügynökség (MSB) szintén ajánlásokat fogalmazott meg egy esetleges vészhelyzet esetére.

Egyre nagyobb a baj

Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk Európa gazdagabbik felén a világháború óta nem tapasztalt eshetőségekre: fagyoskodásra és sötétségre készítette fel a német lakosságot a helyi katasztrófavédelem. Az energiaválság a közösségi médiába is beköszöntött és Németországban az ottani katasztrófavédelem megkezdte a lakosság felkészítését egy egészen szélsőséges forgatókönyvre. A közösségi médiában közzétett oktatóvideók arról szólnak, hogy mi a teendő télen, ha egyáltalán nincs fűtés egy városi lakásban.

De ami még nagyobb aggodalomra adhat okot, hogy Finnországnak két tartalék erőművet kellett beindítania ahhoz, hogy elkerüljék az áramhiányt. Ezt a hálózatért felelős üzemeltető jelentette be, miután augusztus végén már figyelmeztetett: a télen áramkimaradások veszélye fenyeget az európai energiaválság miatt. Az elmúlt időszakban fontos fejlemény volt, hogy Finnország májusban bejelentette NATO-tagjelöltségét az orosz–ukrán háború után.

EZT KÖVETŐEN A SZOMSZÉDOS OROSZORSZÁG FIZETÉSI PROBLÉMÁKRA HIVATKOZVA BEJELENTETTE AZ ÁRAMSZÁLLÍTÁS BESZÜNTETÉSÉT.

Az orosz áramszállítás, amely májusban leállt, a finn áramfogyasztás 10 százalékát biztosította, és elérte a 900 megawattot. Svédország akár 2400 megawattnyi áramot is szállíthatna szomszédjának, ám ahogy cikkünk elején jeleztük, jelenleg szintén áramhiány veszélyével szembesül. 

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok