Index Vakbarát Hírportál

Közel tizenhétszeres áron kapná a gázt 11 település az MVM új árajánlata szerint

2022. szeptember 12., hétfő 09:57

Az MVM hivatalos gázárajánlata szerint majdnem tizenhétszeres áron kapná a gázt Balassagyarmat mellett további kilenc város és egy budapesti kerület – tájékoztatott közösségimédia-bejegyzésében Balassagyarmat polgármestere, Csách Gábor.

Megérkezett az MVM hivatalos ajánlata arra a közös nagyfogyasztói gázbeszerzésre, amelyet Balassagyarmat városa kilenc másik várossal és egy budapesti kerülettel együtt versenyeztetett. Balassagyarmat esetében ez 6 intézményt érintett.

A polgármester bejegyzéséből kiderült, hogy a megkapott végső ajánlat köbméterára közel tizenhétszeres áremelkedést jelent.

Eddig mintegy 96,7 forintot fizettek köbméterenként a gázért, az új ajánlat értelmében már 1610,5 forint plusz áfát kellene fizetniük, ami 16,6-szoros áremelkedést jelent. Ennek értelmében évi 360 millió forintos többlettel számol a polgármester csupán ennek a hat intézménynek a gázzal való ellátására, amennyiben nem tesznek takarékoskodó intézkedéseket. Csách Gábor szerint ez nagyjából 260 ezer embert érint a tíz városban és a budapesti kerületben összesen.

Ez az ár azonban csak akkor lép érvénybe, ha mind a tizenegy település elfogadja az árajánlatot.

Amennyiben bármelyikük képviselő-testülete elutasítja, akkor a napi árakon kell beszerezniük majd a gázt, ami nagy fokú bizonytalanságot jelenthet majd a településeknek.

Balassagyarmaton ráadásul további 18 úgynevezett kisfogyasztói intézmény (óvodák, bölcsőde, galériák, kiállítóhelyek, orvosi és védőnői rendelők, sportlétesítmények, műhelyek, strand) és további 13 továbbszámlázott bérleményük van. Ezek esetében éves szinten 2023-ra meghaladná a 700 millió forintot az energiaköltség, amely nagyságrendileg felemésztené a teljes iparűzésiadó-bevételét a városnak.

A polgármester szerint ezért elengedhetetlen lesz a 30 százalékosra tervezett takarékoskodásuk mellett a kormány kompenzációja is.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok