Index Vakbarát Hírportál

Munkahelyek tömeges megszűnése elleni intézkedéseket javasol a BKIK

2022. szeptember 13., kedd 06:01

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a vállalkozások érdekében lépéseket sürget a magyarországi energetikai helyzet megoldására – közölte a BKIK.

A budapesti kamara szakértői a fővárosi, illetve a magyar vállalkozások energetikai problémáiról, valamint azok potenciális megoldásairól készítettek elemzést.

Az idei téli gázszámlák megugrása már rövid távon ellehetetlenítheti a vállalkozások működését. Az iparágak közül a termelő és gyártó szektorok kiemelten érintettek, mindez pedig a gazdasági kibocsátási képességek csökkenése mellett már rövid távon munkahelyek tömeges elvesztését okozhatja – mutatott rá a BKIK. Korábbi cikkünkből  kiderül, hogy az emelkedő rezsiköltségek miatt vendéglátóhelyek ezrei zárhatnak be, és a kisvállalkozások közül is sok csődöt jelentett.

A BKIK szerint a rövid távú megoldási lehetőségek közül az olajra és biomasszára való átállás a legjobb, leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás. Gond ugyanakkor, hogy a kazánok rendelkezésre állása bizonytalan, a szerelési kapacitás kevés – írja az MTI.

Hosszabb távú probléma a kamara szerint az energiamix nemzetgazdasági szintű átalakítása. A környezetvédelmi és fenntarthatósági szabályok (ESG) egyre erősödnek, ezáltal már a vállalkozások szintjén is hamarosan megjelennek azok az elvárások, amelyek teljesítése akár komoly beruházásokat is igényelhet.

Javasolják az energiamix diverzifikálását 

Az energiamixben erősíteni kell a megújuló, nem fosszilis energia arányát. Ebben jelentős szerepe kell legyen a napenergiának, de a szélenergia is kaphat kisebb szerepet, továbbá hasznos lenne, ha növekedne a vízenergia termelési lehetősége.

A BKIK úgy vélte, a jelentősen ingadozó termelést folytató megújuló energiaforrásokra való átállás biztonsági alapját a Paks 2 atomerőmű üzembe állása adhatja meg, de ez az új kapacitás csak hosszabb távon áll majd rendelkezésre, a jelenlegi gazdasági válságban energetikai szerepe nem lesz, viszont maga az építkezés erősítheti a gazdaságot addig is.

Ezenfelül a hosszú távú megoldási lehetőségek közé sorolták még a napelemet is, amelynek ugyan dinamikus a piaca, azonban meg kell oldani a kereslet jelenlegi megugrása miatt kialakult termékhiányt, valamint a telepítési kapacitások korlátozottságát.

Az energiamix diverzifikálása érdekében példaként említették még a víz- és a szélenergia hasznosítását, valamint a biomassza felhasználását. Ezeken felül pedig kitértek még a hidrogén energetikai hasznosítására is.

A BKIK elemzésében azonosított energetikai és finanszírozási kérdések vizsgálatára és a megoldási javaslatok részletes kidolgozásához vállalkozói felmérést indítanak, az eredmények megvitatására pedig szakmai konferenciát szerveznek.

(Borítókép: Carl Court/Getty Images)

Rovatok