Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor eldöntötte, hogy ki fogja meghatározni a különleges földgázkészlet árát

2022. szeptember 13., kedd 10:28 | aznap frissítve

A legfrissebb Magyar Közlöny értelmében Palkovics László új hatásköröket kapott.

A kormány már korábban, júliusban eldöntötte, hogy különleges földgázkészletet hoz létre. Ezt a feladatot akkor a Magyar Szénhidrogén Készletezési Szövetség kapta. A miniszterelnök által jegyzett legfrissebb rendelet értelmében

kiterjeszti Palkovics László technológiai és ipari miniszter hatáskörét.

Mostantól a miniszter határozza meg a földgázkészlet legmagasabb beszerzési árát. Az ára nem lehet magasabb, mint „a különleges készlet biztosításához szükséges földgáz beszerzése céljából 2022. szeptember 1. napjáig megkötött szerződés alapján átvett földgázmennyiség ára alapján, egyéb forrásból beszerzett földgázmennyiség esetében pedig a szerződéskötés időpontjában érvényes piaci árak alapján képzett, és – bármely forrás esetén – legfeljebb az MGP-pontig felmerülő, a rendszerhasználati díjakat, a kapcsolódó árfixálás költségeit tartalmazó ár”. Az MGP (Magyar Gázkiegyenlítő Pont) a virtuális kereskedelmi ponton értelmezett napi földgázmennyiséget jelenti. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Palkovics László korábban döntött már a különleges földgázkészlet forrásáról

Korábban Palkovics László különleges földgázkészlet forrásáról döntött. A szabályzás értelmében a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 megawattóra lesz.

Az ipari és technológiai miniszter által jegyzett rendelet szerint tehát a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 megawattóra. Ennek a földgázkészletnek a létrehozásához szükséges hitelfelvétel legmagasabb összege pedig

1,8 MILLIÁRD EURÓ.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a spotpiacokon (azonnali piacokon) megvásárolható legdrágább gázárnál nem lehet több a beszerzési ár. A közép-európai gázpiacot meghatározó CEEGEX szerint ez jelenleg 210 euró megawattórás árfolyamot jelent.

Rovatok