Index Vakbarát Hírportál

Sikertelenül fellebbezett a Google az EU bíróságánál

2022. szeptember 14., szerda 20:14

Az Európai Törvényszék szerdán helybenhagyta a techóriás anyavállalata, az Alphabet ellen korábban hozott ítéletet, miszerint jogellenesen jutottak versenyelőnyhöz az Android operációs rendszerrel.

Az Európai Bizottság még 2018-ban marasztalta el a Google vállalatot, amiért vizsgálataik szerint jogellenesen gyakoroltak nyomást a mobilcégekre az Android rendszer telepítésére, ezzel versenyelőnyre tettek szert. Az Európai Törvényszék pedig szerdán jóváhagyta ezt az ítéletet, csupán némileg csökkentették a kivetett bírság mértékét 4,34 milliárd euróról 4,13 milliárd euróra. Ez a versenyjog megsértéséért kirótt pénzbüntetések sorában rekordösszegnek számít. 

A Google az CNBC-nek adott közleményben úgy reagált az ítéletre, hogy csalódottak, amiért nem semmisítették meg a korábbi határozatot. „Az Android több lehetőséget teremtett mindenki számára, és világszerte, így Európában is vállalkozások ezreit támogatja” – emelték ki.

Még az első ítéletben kiemelte a Bizottság, hogy az európaiak 80 százaléka Androidot használ, és azzal, hogy kényszerítették a mobilgyártókat, hogy a Google alkalmazásait előre telepítsék a készülékekre, tisztességtelen előnyhöz jutottak. A vállalat akkor azzal védekezett, hogy a felhasználóknak volt lehetősége törölni ezeket az applikációkat és mást telepíteni az eszközre, valamint, hogy versenytársa az Apple iOS rendszerrel látja el a forgalmazott készülékeket. 

A Google még fellebbezhet az újabb döntés ellen az Európai Unió legfelsőbb bíróságán. Még két másik ügyben is büntetést szabtak ki a cégre: 2,42 milliárd eurós bírságot azért kell kifizetnie, mert keresőoldalain saját szolgáltatásait előnyben részesítette, 1,49 milliárd eurót pedig azért mert a riválisaik megjelenését megakadályozta a webtulajdonosoknál – összegzi a Portfolio

Rovatok