Index Vakbarát Hírportál

Eszméletlen, ami a napelemekkel megy

2022. szeptember 15., csütörtök 09:52

A napelemek által termelt villamos energia mennyisége több mint negyedével, összesen 25,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. júniusi adataiból kiderült, a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 22 százalékát a napenergia biztosítja. Az országos primerenergia-termelés 2022 júniusában 32,14 petajoule (PJ) volt, amely 1,39 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. június hónapban 71,22 PJ volt, amely 3,24 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A fosszilis energiahordozók felhasználása csökkent az előző évihez képest.

A földgáz belföldi felhasználása 13,30 PJ volt, amely 10,0 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. A bruttó villamosenergia-termelés 3025 gigawattóra (GWh) volt, ez 3,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021 azonos hónapjában. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 7,4 százalékkal, a fosszilis alapú 11,3 százalékkal és az egyéb forrásból termelt mennyiség 20,5 százalékkal csökkent.

A rezsicsökkentés módosítása mindent megváltoztatott

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest nagyjából 13,1 százalékkal emelkedett:

Korábban az Indexnek interjút adott Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke, aki akkor úgy fogalmazott: gyakorlatilag ez a trend, amely a magyar piacon most tapasztalható, már tavaly ősszel kezdődött, amikor elkezdtek emelkedni az energiaárak. Tavaly év végén körülbelül 50 százalék volt a kkv-szektor, illetve a lakosság részaránya a teljes napelemes piacból. 3400 megawatt napelemes kapacitás volt az első félévben, ennek az 50 százaléka volt megtalálható a lakossági, illetve a kkv-szektorban, a másik 50 százalékot pedig a kereskedelmi célú erőművek kapacitása adta. Tavaly év végén 140 ezer háztartási méretű napelemes erőmű volt a magyar a piacon. Ebből 20 ezer a vállalkozások tulajdonában, a többi a lakosságnál volt. Lapunknak úgy fogalmazott:

Amíg korábban mindenkire vonatkozott a rezsicsökkentés, a megtérülési idő 7-8 év volt. Most ez a szám gyakorlatilag megfeleződött az átlag feletti fogyasztóknál.

A fűtésszámlákat a nemrég bejelentett intézkedések jobban érintik, így nagyon sokan elkezdtek menekülni a földgáztól a villamos energia felé. Ilyen alapú fűtési rendszereket szeretnének építeni, ami már napenergiával megoldható.

(Borítókép: Jan Woitas/picture alliance/Getty Images)

Rovatok