Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a bankkártyás fizetés

2022. szeptember 15., csütörtök 12:36

Rekordot döntött a kártyás fizetési forgalom és az azonnali átutalás 2022 második negyedévében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

A jegybank honlapján csütörtökön közzétett elemzés szerint a második negyedévben sem tört meg az elektronikus pénzforgalom dinamikus fejlődése, a legtöbb fizetési mód forgalma jelentősen nőtt.

Belföldön az előző év azonos időszakához képest 29 százalékkal több, összesen 364 millió kártyás vásárlást bonyolítottak le az ügyfelek. A koronavírus-járványhoz kötődő utazási korlátozások szinte teljes feloldásával a külföldi vásárlásokban is hasonló változások történtek, a tranzakciók száma 24 százalékkal bővült, és megközelítette a 33 milliót – írja az MTI. 

A hazai készpénzfelvételek száma ugyanakkor kevesebb mint 3 százalékkal bővült, ami azt mutatja, hogy tranzakciós célból a fogyasztók már sokkal inkább az elektronikus fizetési módokat részesítik előnyben. A hazai kártyás belföldi vásárlások értéke 3 ezer milliárd forint, ami már közel harmadával haladja meg a belföldi készpénzfelvételekét, ami 2,3 ezer milliárd forint volt.

 A hazai kibocsátású fizetési kártyák esetében nem történtek drasztikus változások, ugyanakkor szembetűnő a fogyasztók kártyahasználati szokásainak átalakulása. Egyrészt 6,8 millióval rekordot döntött azon kártyák száma, amelyekkel történt vásárlási tranzakció az időszak során. Ez a szám 2 százalékkal, közel 140 ezerrel haladja meg az eddigi csúcsot.

Másrészt pedig tovább folytatódott a mobiltárcába regisztrált kártyák számának bővülése: az előző időszakhoz képest mintegy 9 százalékkal több ilyen kártya volt, így a számuk meghaladta az 1,5 milliót.

A fizikai kereskedői kártya-elfogadóhelyek száma az időszak végén kevéssel 150 ezer, az elfogadóhelyeken üzemelő POS-termináloké pedig 230 ezer felett alakult. A kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes elfogadóhelyek számában ugyanakkor továbbra is erős bővülés mutatkozik.

Az 5 százalékos növekedéssel a számuk közel 2 ezerrel haladta meg a megelőző időszak végi adatot, és rohamosan közelít a 40 ezres határhoz. Megjegyezték, hogy az előbbi érték felfelé torzított lehet, mivel egyre több olyan online kereskedő van, aki több szereplőtől is igénybe vesz ugyanarra a tevékenységre kártyaelfogadói szolgáltatást.

Rovatok