Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok nagyot szakítanak, az angolok önmagukat szankcionálják

2022. szeptember 15., csütörtök 14:22

Növelte kitermelését és nyereségét a többségében orosz állami tulajdonú olaj- és gázkitermelő Rosznyefty 2022 első félévében.

A társaság adózás utáni eredménye 13 százalékkal, 432 milliárd rubelre (kevesebb mint háromezer milliárd forintra) emelkedett az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az orosz cégeket sújtó nyugati szankciók ellenére a kőolaj-kitermelés 5,7 százalékkal nőtt éves viszonylatban, a napi teljes szénhidrogén-termelés pedig 4,85 millió hordó olajegyenértékű volt, ami 1,5 százalékkal magasabb a bázisidőszakhoz képest.

A termelés növekedése mellett a szigorú költséggazdálkodás segítette a működési eredmények javulását

– közölte a pénzügyi jelentésben Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke, akit Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségeseként tartanak számon. A Rosznyefty közlése szerint a cég korábbi kisebbségi tulajdonosa, a British Petroleum (BP, a londoni székhelyű brit multinacionális vállalat a világ hetedik legnagyobb olajcége éves árbevétele alapján) a cég tavalyi, rekordnyeresége után a jóváhagyott

441 milliárd rubel (több mint háromezer milliárd forint) osztalék arányos részére jogosult.

A cég májusban döntött arról, hogy a teljes nyereség felét kifizetik a részvényeseknek. A brit olajipari társaság az orosz–ukrán háború kitörését követően jelentette be, hogy a londoni kormány nyomására felfüggeszti közös projektjeit a Rosznyefty céggel, és megválik a társaságban lévő, 19,75 százalékos tulajdonosi részesedésétől, véget vetve ezzel több mit három évtizedes együttműködésnek, és 25,5 milliárd dollárnyi eszközértéket írtak le a könyvükből.

Az üzlet az üzlet

A Rosznyefty a Gazprom után a második legnagyobb, orosz állami kézben lévő vállalat. A 2021-es évet rekord, 883 milliárd rubel (több mint hatezer milliárd forint) nyereséggel zárta. A Rosznyefty elnöke az osztalékfizetést jóváhagyó közgyűlési döntés után a júniusi Szentpétervári Gazdasági Fórumon közölte, hogy a tavalyi év után a BP-t megillető osztalékot külön pénzügyi számlára utalják. Az osztalék kifizetését az Oroszország által bevezetett tőkekiviteli korlátozások akadályozhatják, amelyet a nyugati szankciókra válaszul vezettek be. 

A brit olajóriás 2003 óta 36 milliárd dollár nyereséget ért el oroszországi működése alatt tízmilliárd dolláros befektetés mellett.

A Rosznyefty a BP éves kitermelésének harmadát, valamint teljes olaj- és gázkészletének felét adta a háború kitörése előtti időszakban – tájékoztatott erről az MTI.

(Borítókép: Alexander Manzyuk / Reuters)

Rovatok