Index Vakbarát Hírportál

Soha nem látott mértékben zárná el a gázcsapot Moszkva

2022. szeptember 15., csütörtök 13:56

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes gyakorlatilag kijelentette: az Északi Áramlaton nem lesz szállítás.

„Idén ötvenmilliárd köbméterrel csökkenhet az orosz gázexport az Európai Unióba” – mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes. Összehasonlításként: a Jamal–Európa vezeték éves kapacitása 33 milliárd köbméter, az Északi Áramlaté pedig 55 milliárd köbméter. Tehát ennek értelmében Európának továbbra is úgy kell készülnie, hogy

az Északi Áramlaton feltehetően nem fog gáz érkezni.

A Reuters hírügynökség az orosz Gazpromra hivatkozva hétfőn közölte, hogy Moszkva 42,4 millió köbmétert fog Ukrajnán keresztül Európába szállítani. Ugyanezen a napon 36,9 millió köbméter volt az Ukrajnából Szlovákiába irányuló orosz gázra vonatkozó mennyiség, ami alig változott az előző naphoz képest. Oroszország még augusztus 31-én leállította az Északi Áramlat vezetéken keresztül a szállítást.

A Gazprom közben rekordbevételeket realizál

A 2022-es év első hat hónapjában rekordnyereséget termelt a Gazprom, amiből – rubelben számolva – billiós összegű profitot kap az orosz állam. A Guardian szerint az idei első félévben a Gazprom – amelyben 49,3 százalékos tulajdona van az orosz államnak – összesen

2,5 BILLIÓ RUBEL (ÁTSZÁMÍTVA 16,67 BILLIÓ, VAGYIS 16 670 MILLIÁRD FORINTNYI) TISZTA NYERESÉGET HOZOTT ÖSSZE, AMI REKORDNAK MINŐSÜL.

A soha nem látott nyereség azzal magyarázható, hogy az olaj és a gáz ára is az egekbe szökött az utóbbi hónapokban. A Gazprom vezérigazgató-helyettese, Famil Szadigov az eredményt úgy kommentálta, hogy mindezt „a szankciós nyomás és a kedvezőtlen külföldi környezet ellenére” sikerült elérnie a Gazprom-csoportnak.

(Borítókép: Stefan Sauer / picture alliance / Getty Images)

Rovatok