Index Vakbarát Hírportál

Tizenháromszorosára növekedhet a főváros közvilágítási számlája

2022. szeptember 16., péntek 15:53

Karácsony Gergely budapesti polgármester közösségimédia-bejegyzésében tudatta, hogy drasztikusan megnövekedhet a fővárosban a közvilágítási számla, 55 milliárd forintos ajánlatot kaptak a jövő évre.

„Budapest teljes éves adóbevétele nagyjából 170 milliárd forint” – kezdte meg legújabb Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, felhívva a figyelmet arra, hogy ebből az összegből kellene a fővárosnak a tizenháromszorosára nőtt közvilágítási számlát – ami a 2022-es 4 milliárd forinthoz képest a következő évi ajánlat alapján 55 milliárd forint lenne –, a közösségi közlekedést finanszíroznia, karbantartani és felújítani a parkokat, az utakat és a csatornákat, elvinni a szemetet, vagy élhetőbbé tenni a várost.

Kiemelte, hogy nem csupán a főváros, hanem minden magyar település hasonló problémáktól szenved. Amint arról már az Indexen is beszámoltunk, egyre több város kap elfogadhatatlan energiaár-ajánlatot.

Az elszabadult árak, az infláció, valamint az energia- és gazdasági válság miatt a kormány a Nemzeti Energiacsúcs azonnali összehívását, valamint az önkormányzatok energiabeszerzéseire a 2022–2023-as fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kezdeményezte.

(Borítókép: A budai vár díszkivilágításban 2021. március 27-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok