Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság: újabb lépésre kényszerült a német kormány, egyre nagyobb a baj

2022. szeptember 16., péntek 09:53

Németország átveszi az ellenőrzést a Rosznyefty orosz olajipari nagyvállalat németországi egysége felett, ez Olaf Scholz, német kancellár újabb intézkedése az ukrajnai háború által kiváltott, példátlan energiaválság miatt. Így a Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat kerül állami vagyonkezelői felügyelet alá Németországban.

A szövetségi gazdasági minisztérium közleménye szerint az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében a közüzemi hálózati felügyelet veszi át az ellenőrzést a Rosneft Deutschland GmbH (RD) és a céghez tartozó RN Refining & Marketing GmbH felett, egyelőre fél évre. Ezzel a német állam felügyelete alá kerül a többségében az orosz állam tulajdonában lévő Rosznyeft németországi cégének három helyi olajfinomítóban birtokolt részesedése is:

Az intézkedés hátterében az lehet, hogy a német kormány az év végén fel szeretne hagyni az orosz kőolajjal.

Annak ellenére, hogy a vezetéken érkező orosz kőolajra egyelőre nem vonatkoznak az Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések. A vagyonkezelői felügyelet elrendelését az energiabiztonságról szóló törvény egy nyári módosítása tette lehetővé. A jogszabály szerint az ország működéséhez elengedhetetlenül fontos energetikai vállalatokat vagyonkezelői felügyelet alá lehet helyezni, ha azt veszély fenyegeti – ahogy azt az MTI összegezte.

Az oroszok nagyot szakítottak

Növelte kitermelését és nyereségét a többségében orosz állami tulajdonú olaj- és gázkitermelő Rosznyefty 2022 első félévében. A társaság adózás utáni eredménye 13 százalékkal, 432 milliárd rubelre (kevesebb mint háromezer milliárd forintra) emelkedett az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az orosz cégeket sújtó nyugati szankciók ellenére a kőolaj-kitermelés 5,7 százalékkal nőtt éves viszonylatban, a napi teljes szénhidrogén-termelés pedig 4,85 millió hordó olajegyenértékű volt, ami 1,5 százalékkal magasabb a bázisidőszakhoz képest.

A termelés növekedése mellett a szigorú költséggazdálkodás segítette a működési eredmények javulását

közölte a pénzügyi jelentésben Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke, akit Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségeseként tartanak számon. A Rosznyefty közlése szerint a cég korábbi kisebbségi tulajdonosa, a British Petroleum (BP, a londoni székhelyű brit multinacionális vállalat a világ hetedik legnagyobb olajcége éves árbevétele alapján) a cég tavalyi, rekordnyeresége után a jóváhagyott

441 MILLIÁRD RUBEL (TÖBB MINT HÁROMEZER MILLIÁRD FORINT) OSZTALÉK ARÁNYOS RÉSZÉRE JOGOSULT.

A cég májusban döntött arról, hogy a teljes nyereség felét kifizetik a részvényeseknek. A brit olajipari társaság az orosz–ukrán háború kitörését követően jelentette be, hogy a londoni kormány nyomására felfüggeszti közös projektjeit a Rosznyefty céggel, és megválik a társaságban lévő, 19,75 százalékos tulajdonosi részesedésétől, véget vetve ezzel több mit három évtizedes együttműködésnek, és 25,5 milliárd dollárnyi eszközértéket írtak le a könyvükből.

(Borítókép: Julian Stratenschulte/picture alliance/Getty Images)

Rovatok