Index Vakbarát Hírportál

Felhívást adott ki az energetikai hivatal, hogy senki ne maradjon gáz nélkül

2022. szeptember 16., péntek 12:12

Az ellátás biztonsága érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a földgázkereskedők figyelmét, hogy ügyfeleiknek időben adjanak a kockázati besorolásuknak megfelelő ajánlatot. Az érintett földgázfelhasználók pedig ne halasszák tovább földgázszerződésük megkötését annak érdekében, hogy elkerüljék a szerződés nélküli vételezés és a szolgáltatásból való esetleges kikapcsolás következményeit – derült ki a hivatal sajtóközleményéből.

A felhívásukat azzal magyarázzák, hogy „a földgázpiacon kialakult extrém árhelyzet mind a hazai földgázkereskedők, mind pedig a fogyasztók számára korábban nem tapasztalt következményekkel jár”.

A versenypiacon vásárló földgázfelhasználókat, így különösen a gazdasági szereplőket, állami szerveket, önkormányzatokat jelentős kihívás elé állítják a megváltozott gazdasági körülmények

– hívja fel erre a figyelmet a MEKH, akik a közleményükben hozzáteszik, hogy az orosz–ukrán háború miatt a földgázpiacokon egyre többször tapasztalhatók lényegesen magasabb árszintek, valamint az árak nagy fokú változékonysága. A hivatal szerint bár fizikailag rendelkezésre áll a hazai fogyasztás kielégítéséhez szükséges gázforrás, ennek az ára a korábbi jellemző árszintnek legalább a négy-ötszöröse, de szélsőséges esetben akár tíz-tizenötszöröse is lehet.

Teljesen megváltoztak a körülmények

Ezek a körülmények általánosságban a szabadpiaci földgázkereskedők ajánlatadási gyakorlatának szigorodását eredményezték, például a korábban megszokott fix árú ajánlatok helyett tőzsdeindexált ajánlatok lettek az általánosak, de a fizetési feltételeket is szigorították, illetve az euróalapú elszámolás is teret kapott, a rugalmas kedvezmények pedig visszaszorultak. Ezért a jelenlegi extrém piaci helyzet mind a hazai földgázkereskedők, mind pedig a fogyasztók számára korábban nem tapasztalt, új helyzetet jelent.

Ennek a megváltozott helyzetnek körültekintő, kölcsönösen felelős kezelésére a MEKH nyomatékosan felhívja a figyelmet.

MEKH felhívja a szabadpiaci kereskedők figyelmét, hogy „felelős és prudens módon járjanak el a kereskedelmi kampány utolsó heteiben, és pénzügyi lehetőségeiken belül gondoskodjanak róla, hogy minden ügyfél időben kapjon a kockázati besorolásának megfelelő ajánlatot. A piaci helyzet miatt megváltozott, aktuális ajánlati feltételeikről pedig széleskörűen és időben tájékoztassák a fogyasztókat.”

A MEKH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy „a szabadpiacon tevékenykedő földgázkereskedőknek nincs ellátási kötelezettsége, így a megnövekedett piaci- és ügyfélkockázat akár ahhoz is vezethet, hogy a rizikósnak ítélt ügyfelek korábbinál jóval kedvezőtlenebb feltételek mellett vagy akár egyáltalán nem kapnak ajánlatot”. 

Tekintettel a közelgő határidőre és arra a tényre, hogy sok fogyasztó még mindig nem rendelkezik megkötött földgáz-kereskedelmi szerződéssel az október 1-jén kezdődő új gázévre vonatkozóan, a MEKH felhívja az érintett földgázfelhasználók figyelmét, hogy ne halasszák tovább a földgázszerződésük megkötését.

(Borítókép: Martin Divisek / EPA / MTI)

Rovatok