Index Vakbarát Hírportál

Újabb kereskedelmi lánc bukott meg a hatósági áras termékekkel

2022. szeptember 16., péntek 06:00

Megbüntette a Tesco mátészalkai áruházát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a hatósági áras élelmiszerekről szóló jogszabályi előírás megsértése miatt. A kiskereskedelmi lánc hat hatósági áras termékből kettőt nem tartott a polcain.

Háromszázezer forintra bírságolta a Tesco-Global Zrt.-t a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal. A kiskereskedelmi lánc megsértette a hatósági áras élelmiszerekről szóló jogszabályi előírást – számolt be a hatóság június végi határozatában. 

Az üzletlánc ezzel belépett azon kiskereskedelmi láncok közé (Aldi, Lidl), melyek elvéreztek az árstopos termékek árusításában, ugyanis sem cukrot, sem olajat nem árusítottak. 

Az eset még április 27-én történt, amikor a kormányhivatal közérdekű bejelentés alapján végzett helyszíni hatósági ellenőrzést a vállalkozás mátészalkai áruházában. Az ellenőrzésből kiderült, a Tesco a hat hatósági áras termékből kettőt nem tartott a polcain. 

Nem csak ez volt a probléma

Továbbá nem álltak rendelkezésre a 2021-es adott napi átlagos készletmennyiségét igazoló dokumentumok sem. A vg azt írja, ez azért lett volna fontos, mert a törvény szerint a kereskedő köteles a 2021. október 15. napján forgalmazott, az idén februártól hatósági áras termékekből naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi mennyiséget tartani. 

A lánc azzal magyarázta a kristálycukor és a napraforgó-étolaj hiányát, hogy súlyos beszállítói problémái akadtak. Nyilatkozatában azt írta, eleget tett a jogszabályi előírásoknak és sem írásban, sem szóban nem érkezett hozzájuk a hiányra vonatkozó panasz. Továbbá kiemelte: ha árucikkekből hiány lépne fel, azonnal pótolják beszállítással.

 Az étolaj, a cukor, illetve egyre több termék tekintetében a beszállítói kiszolgálási szint kritikus, így egyre többször kell azzal szembesülnie, hogy hiába rendel, nem érkezik be a központi raktárjukba az elvárt mennyiség

– érvelt a kiskereskedelmi lánc, hozzátéve: a pánikszerű fogyasztói felvásárlás is okolható a készlethiány miatt. Ezért pedig úgy vélik, nem róható fel a Tescónak a készlethiány, mivel a cég csupán az elszenvedője a helyzetnek. 

Miután a hatóság megállapította a mulasztást, a lánc megszüntette a jogsértést, amit azzal magyaráztak, hogy amint érkezett újabb beszállítás a központi raktárukba, intézkedtek a készlethiány megszüntetése érdekében.  

Nem fogadják el az érveket

Bár a kormányhivatal figyelembe vette a Tesco érveit, nem tudja mentesíteni miatta a felelősségre vonás terhétől. 

A vállalkozás köteles gondoskodni a vonatkozó jogszabályi előírások maradéktalan betartásáról, a jogsértés megvalósulása szempontjából irreleváns, hogy egyes termékekből miért nem volt készlete

– emelték ki. 

Rovatok